Fatsa Sanayici ve İşadamları Derneği (FASİAD), Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) ile işbirliği içinde 'Yeni Ticaret Kanunu Neleri Değiştirecek' konulu panel düzenledi.
Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak; OSMMMO Başkanı Ertuğrul Yüksel ile oda sekreteri Bahadır Baş katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan FASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arıca, Yeni Ticaret Kanunu'nun 2012 yılı itibariyle ticari hayatta ciddi manada revize edeceğini belirterek, “Amacımız FASİAD olarak sizleri bu sürece hazırlamak ve hayatımızda artık kalıplaşmış eski bilgilerle ticaret yapılmayacağını belirtmektir.” dedi. Ardandan panelde konuşan Ertuğrul Yüksel, iş adamlarına önemli uyarılarda bulundu. Yeni ticaret kanununa hazırlanmayan şirketlerin ticaret yapmasının zorlaşacağına vurgu yapan Yüksel, şu bilgileri verdi:
“Yeni Türk Ticaret Kanunu 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 14 Şubat 2011’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Türk Muhasebe Sistemi, Denetim ve İnternet Sitesi Kurma Yükümlülüğüne İlişkin Hükümler Dışında 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Türkiye kabuk değiştiren, atılım yapan, ileriye doğru geliş bir ülke. Artık eski kanun ihtiyaca cevap vermiyordu. Son 5 yılda birçok kanunla birlikte Türk Ticaret Kanunu da değişti. Bu yasada kurumsallaşma var, şeffaflık var. Şirketler internet sitesinde faaliyetlerini ve şirketin mali durumunu yayınlamak zorundalar. Yeni kanun ciddi manada cezai müeyyideleride beraberinde getiriyor. Örneğin internet sitesi olmayana hapis cezaları gibi yaptırımlar geliyor.”
Yeni ticaret kanunun detayları, getirdiği yükümlülüklerin hakkında bilgi veren Bahadır Baş da şöyle konuştu:
“Şirketlerin ticaret sicili kayıtları, merkezi olarak elektronik ortamda tutulacak ve kayıtlara elektronik ortamda erişim sağlanacaktır. Yeni kanunla şirketlere uluslararası standartlarda defter tutma yükümlülüğü getirilmiştir. Yapılan değişiklik ile şirket birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesi yeni esaslara bağlanmıştır. ‘Ek tasfiye’, ‘Tasfiyeden dönme’ gibi yeni hukuki kurumlar düzenlenmiş, ‘şirketler topluluğu’ hukukumuzda ilk defa ele alınmıştır. Ayrıca sermaye şirketlerinde, bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir. İşlem denetimi sistemi getirilmesi de değişikliklerden biridir. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması imkanı getirilmiştir. Artık serbest muhasebeci ve mali müşavirler genel kurul tarafından atanacak; vergi için muhasebe değil bilgi için muhasebe olacak. Şirket, tek bir kişi tarafından kurulabilecek, tüm ödemeler hesaptan geçecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz