'Faşist dikta' tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesi olan 27'nci maddenin görüşmeleri sırasında "faşist dikta" ve "gizli oy" tartışması yaşandı.

CHP'li İsa Gök anayasa değişikliği paketinde demokrasi olmadığını belirterek "faşist diktaya gidiş var" dedi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise "Bu ülkede sivil dikta rahmetli İnönü döneminde yaşanmıştır. Onun dışında sivil dikta yoktur"diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu’nda, Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesi olan 27’nci maddenin görüşmeleri sırasında "faşist dikta" ve "gizli oy" tartışması yaşandı. CHP’li İsa Gök, anayasa değişikliği paketinde demokrasi olmadığını belirterek "faşist diktaya gidiş var" dedi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise "Bu ülkede sivil dikta rahmetli İnönü döneminde yaşanmıştır. Onun dışında sivil dikta yoktur"diye konuştu.
Genel Kurul’da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu için "Bilim adamı böyle kişiliksiz olur mu?"ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Meclis Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin 27’nci maddesi üzerinde görüşmeler devam ediyor. Maddenin görüşmelerine geçilmeden önce, önerge veren Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu eleştirdi. Kuzu’nun kendisine yönelik "Seni perişan ederim" sözünü hatırlatan Genç, "Senin boyun kaç, kilon kaç? Ben Danıştay’da 24 sene hakimlik yapmışım. Senin tezin bile ihtilaflı. Ben kimsenin emir eri değilim. Sen benim resmi düşüncem başka, tezim başka, diyorsun. Bilim adamı böyle kişiliksiz olur mu?"diye konuştu. Milletvekillerinin anayasa değişikliği teklifinin ne getirdiğini bile bilmediğini savunan Genç, "Laik Türkiye cumhuriyeti yok edilerek, birtakım geri zekalı tarikatların istediği cemaat sistemine dayalı bir devlet sistemi getirilmeye çalışılıyor. Kendisini Anayasa profesörü zanneden bir kişi de bunlara çanak tutuyor" dedi. Kuzu’ya yönelik sözleri nedeniyle Şahin Genç’i uyardı.

CHP’Lİ GÖK: FAŞİST DİKTAYA GİDİŞ VAR
Teklifin 27’nci madde üzerindeki görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan Mersin Milletvekili İsa Gök ise "hapı yutturma maddesindeyiz, başbakan hap gibi yutturacağız diyordu" dedi. Genel Kurul’daki oylamaların gizli olmadığını, milletvekillerinin oylarını birbirlerine gösterdiklerini kaydeden Gök, televizyonlarda Genel Kurul’da yaşanan ‘rezilliğin’ gösterilmediğini, ancak fotoğraflar sayesinde bunun ortaya çıktığını savundu.
AKP milletvekilleri Gök’ün ‘rezillik’ ifadesine tepki gösterirken Meclis Başkanı Şahin de "Genel Kurul ve rezillik kelimeleri yan yana gelemez" diye uyardı. Millet iradesinin ipotek altında olduğunu savunan Gök "Bunun neresi demokrasi, burada demokrasi yok. Faşist diktaya gidiş var. Tek adam iktidarına gidiyorsunuz. Oylama usulü bir rezalettir. Hiçbir şekilde gizli oy yok. Herkes oyunu gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

"SİVİL DİKTA İNÖNÜ DÖNEMİNDE YAŞANMIŞTIR"
AKP grubu adına söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise oylamalarla ilgili eleştirilere "Oylamalar gizli yapılıyor. Milletvekilleri iradesiyle oy kullanıyor. Hayır deme özgürlüğü olmayanların vicdan özgürlüğü var mı? Hayır diyorsan buyur hayır de" diye konuştu.
Bozdağ, Türkiye’de sivil diktanın İnönü döneminde yaşandığını belirterek "Onun dışında sivil dikta yoktur" dedi. Bozdağ, Habur’la ilgili muhalefetin eleştirilerine ise "Habur’un hamurunu yoğuranlar, Öcalan yakalandığında adliye sarayını kim yaptı?Çıkıp Habur’u konuşuyorsunuz, o zaman onurunuz haysiyetiniz yok muydu?" diye konuştu.