Fast food diyabete neden oluyor

Fatsa Devlet Hastanesi diyetisyeni Süheyla Gök, fast food türü yiyeceklerin düzensiz beslenmeye neden olduğunu belirterek, "Sonuçta diyabet (şeker hastalığı) kaçınılmaz oluyor" dedi.

Süheyla Gök, kısa bir süre önce şeker hastalığı ile ilgili eğitimlere başladıklarını ve verdikleri eğitimlerde hastalara yaşamlarını tamamen değiştirmelerini tavsiye ettiklerini dile getirdi. Gök, diyabetlilerin düzenli beslenmelerini, ayaküstü yeme alışkanlığına son vermeleri ve belirli saatlerde yemek yemelerini önerdi. Zayıf ve kilolu insanlara farklı diyet uygulanması gerektiğini kaydeden Gök, şeker hastalarının günde ara öğünlerle birlikte 6 öğün yemek yemesi gerektiğini vurguladı. Şeker hastalığı teşhisi konulduktan sonra geri dönüşün mümkün olmadığını belirten Gök, "Şeker hastası düzenli beslendiği zaman normal bir insandan farkı yok. Şekerini 150'de sınırlamış bir şeker hastası normal insanla aynı düzeydedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KİLO EN BÜYÜK SORUN OLARAK BİLİNİYOR

Fast-food türü yiyeceklerin artmasının düzensiz beslenmeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Gök, "Şeker hastalığında kilolu olmak en büyük sorundur. Bu yüzden ilk önlem zayıflamak ve bedensel hareket veya egzersiz yapmaktır. Kuşkusuz söylemesi kolaydır ama uygulaması zordur. Çünkü gün boyunca cips ve pizza atıştırmayı, televizyonun karşısına geçip bol şekerli içecekler tüketmeyi özellikle genç kesim alışkanlık haline getirmiş durumda. Modern beslenme tarzı adı altında ayaküstü şekerli ve yağlı besinler tüketiliyor. Zamandan tasarruf için hazır yemekler içinde şarküteri ürünleri ve mayonez yada ketçap doldurulmuş sandviçler yeniyor. Beyaz ekmek, kızarmış patates, pizza günün konusu haline getiriliyor. Bütün bunlardan sağlığımız için vazgeçmeliyiz. Tip 2 diyabetle savaşmak için öncelikle ailelerin ve küçük yaştan itibaren de çocukların sağlıklı beslenme konusunda eğitilmesi, hatta buna özendirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: