Fas'ta yeni anayasanın yürürlüğe girmesi ardından ilk milletvekili seçimi düzenleniyor.
Seçim, "Arap Baharı" adıyla bilinen Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yaşanan toplumsal isyanlar ardından, Fas Kralı 6. Muhammed tarafından gündeme getirilen reformlar kapsamında önem taşıyor.
Krallıkla yönetilen Fas'ta yeni anayasaya göre meclis ve başbakan önemli güce sahip olacak.
Başbakan, mecliste çoğunluğu kazanan parti içinden kral tarafından atanacak.
Ülkedeki reform yanlıları ise Kral'ın savunma, güvenlik ve din gibi konularda son sözü söyleme hakkının saklı tutulmuş olmasına dikkat çekiyorlar.
Fas'ın başkenti Rabat'tan bildiren BBC muhabiri Nora Fakim, meclis seçimlerinin halk tarafından Kral'ın "Arap Baharı"na yanıtı ve sahip olduğu iktidarı seçilmişlere paylaşma sınavı olarak görüldüğünü belirtiyor.
Fakim, katılımın düşük olmasının beklendiğini ve seçim kampanyası sürecinin sakin geçtiğini söylüyor.
32 milyon nüfuslu ülkede 13,5 milyon kayıtlı seçmen var.
Seçimlerde 395 milletvekili için oy verilecek. Bu sandalyelerden 60'ı kadın milletvekilleri, 30'u ise 40 yaş altındaki gençler için ayrıldı.
Seçimde, ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'yle, kralla yakın bağları olan liberaller koalisyonunun öne çıkması bekleniyor. Reformlara yol açan protesto eylemlerini düzenlemiş olan 20 Şubat Hareketi ise seçimleri boykot çağrısında bulundu.
2007 yılında yapılan seçimlere katılım oranı yüzde 37 ile sınırlı kalmıştı. Bugünkü seçimlerde bu orandan daha düşük katılım olabileceği tahminleri yapılıyor.