Fasulye kalbin dostu

TOKAT (İHA) - 'Fakirin eti' olarak bilinen fasulyenin kalp dostu olduğu bildirildi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, fasulyenin A, B ve C vitamini yönünden zengin olduğunu belirtti. Doç. Dr. Koç, 454 gram taze fasulyenin bünyesinde yüksek miktarda A, B1, B2, C vitamini, niacin, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, demir ve daha birçok mineral tuz bulunduğunu söyledi.

Fasulyenin Güney Amerika kökenli bir sebze olduğunu belirten Doç. Dr. Koç, "Fasulye 16. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiştir. Ülkemize hangi tarihte girdiği bilinmemektedir. Ancak Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde fasulyeden bahsetmektedir. Fasulyenin çok sayıda türü olup, yaygın bir şekilde kültürü yapılmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

FASULYENİN FAYDALARI Fasulyeden taze, konserve ve kuru olarak istifade edildiğini belirten Doç. Dr. Koç, "Fasulye zengin bir içeriğe sahip olduğundan sofraların baş yemeği olmakla beraber, 'Fakirin eti' olma özelliği ile ayrı bir öneme sahiptir. Halk hekimliğinde fasulyenin kaynatılmış suyu, kalp ve böbrek ağrılarında, kan şekerini düşürmede, romatizma, mesane, böbrek ve idrar yollarındaki kronik hastalıklarda başarı ile uygulanmaktadır. Fasulyedeki Phasol ve Phaseolin maddeleri kan şekerini düşürmede kullanılan insülin ile aynı karakterdedir. Bu yüzden şeker hastaları tarafından eskiden beri kullanılmaktadır. Fasulye, pankreas bezinin çalıştırılmasını sağlayarak böbrek taşlarının düşürülmesini de sağlar. Ayrıca karaciğer yetersizliğini giderir, kalbin düzenli çalışmasını sağlar, vücudu güçlendirir, bedeni ve zihinsel yorgunlukları yok eder" diye konuştu.