Fatih Üniversitesi: AB’ye Ihracattaki Yüzde 17,8 Artış Dikkat Çekici

Küresel kriz sonrası bir türlü toparlanamayan Avrupa Birliği'nin bu durumu Türkiye'yi de olumsuz etkilemeye devam...

Küresel kriz sonrası bir türlü toparlanamayan Avrupa Birliği'nin bu durumu Türkiye'yi de olumsuz etkilemeye devam ediyor. İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin ihracatında AB’nin payı önceki aylarda olduğu gibi Kasım’da da 2011 yılının aynı aynına göre gerilemeye devam etti. Kasım 2011’de yüzde 44,6 olan AB’nin ihracattaki payı, Kasım 2012’de yüzde 42,1’e geriledi. Ancak ihracattaki payı düşmekle birlikte AB’ye yapılan ihracatın 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 17,8 artış kaydetmesi, Kasım ayı dış ticaret verilerinde en fazla dikkat çeken gelişme oldu.

Reklam
Reklam

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım 2012 dış ticaret verilerini değerlendirdi. Temmuz ve Ağustos aylarında AB pazarındaki daralmanın ihracata olan olumsuz etkisinin önceki iki ayda toparlanmaya başlayışının bu ayda net bir şekilde görüldüğüne işaret eden üniversite, "AB’ye olan ihracatın hacim olarak artmaya başlaması, alternatif pazar arayışlarında yoğunlaşan Türkiye’nin, AB pazarındaki varlığını da koruma ve pazardaki boşluğu rakiplerine bırakmama noktasında gereken çabayı gösterdiğine işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

2012 Ocak-Ekim döneminde 69,1 milyar dolar olan dış ticaret açığı, Ocak-Kasım döneminde 76,7 milyar dolara yükseldi. Üniversiteye göre bu durum söz konusu açığın yıl sonunda 80 milyar dolar olabileceğine işaret ediyor. Resmi verilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı bir önceki yılın Kasım ayında yüzde 56,6 iken bu yıl yüzde 65,9’a yükseldi. Bu durumda yılsonu itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70 civarında olacak.

Reklam
Reklam

Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü'nün TÜİK tarafından açıklanan verilerle ilgili diğer değerlendirmeleri de şöyle:

*Bir önceki yılın aynı ayına göre Kasım ayında ithalatın yüzde 12,5 artması dikkat çekicidir. Takvimden arındırılmış seriye göre bir önceki yılın aynı ayına göre ithalat sadece yüzde 0,3 azalırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre de yüzde 0,7 artış göstermiştir.

*Altın ve diğer kıymetli madenler ihracatının toplam ihracat rakamından çıkarıldığı durumda Kasım ayı ihracat artışının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 düzeyinde olması, cari açığın orta vadede alacağı değerlere ilişkin önceki aylarda duyulan endişeyi azaltıcı bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

*Kasım ayı ithalatında ilk sırayı yine önceki aylarda olduğu gibi Rusya Federasyonu (RF) almaya devam etmiştir. RF ithalatta ilk sırada yer almak birlikte, bu ülkeden yapılan ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 azalarak yaklaşık 2,3 milyar dolar olmuştur. İthalatta RF’nu bir önceki ayda olduğu gibi yine Çin ve Almanya takip etmiştir.

Reklam
Reklam

*AB’nin ihracattaki payında azalma ve dünya ekonomisinde daralma sürecine karşın, ihracatta bir önceki yılın aynı ayına göre Kasım’da yüzde 24,8 oranında artış yaşanması, Türkiye’nin alternatif ihraç piyasalarına ilişkin çalışmalarının ihracat hacmine olumlu şekilde etki etmeye devam ettiğini göstermektedir.

* Kasım ayında ihracatta artışa paralel olarak ithalatta da belirgin şekilde gözlenen artış, ihracatın ithalata bağımlılığına işaret etmektedir. İthalattaki artış aynı zamanda iç talepteki toparlanmanın işareti olarak da değerlendirilebilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: