Medya dünyasını daha iyi anlayabilmek ve katılımcılara yeni ufuklar açabilmek amacıyla gerçekleştirilen ‘Medya Okulu’nun ilk haftası sonra erdi. Fatih Üniversitesi öğrencileri sektörde söz sahibi insanlarla bir araya geldi. Medya Okulu'nun ilk haftasında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, Cihan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Hakan İnce, Samanyoluhaber.com Genel Yayın Yönetmeni Enes Engin Sağ, Zaman Gazetesi Muhabiri Büşra Erdal ve Ensonhaber Medya Grup Başkanı Serkan Kalemciler katıldı.
Fatih Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından gerçekleştirilen Medya Okulu adlı eğitim programında medya sektörüne ilgi duyan öğrencilere sektörün incelikleri ve çalışma prensipleri anlatılıyor. Habercilik, televizyon ve internet yayıncılığı, yeni medya, basın etiği ve özgürlüğü, medya girişimciliği gibi konuların ele alındığı programda alanında uzman kişilerden eğitim alan öğrencilere sertifika verilecek.
TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken, Medya Okulu'nun ilk gününde Televizyon Haberciliğinde TRT Haber örneğinden bahsetti. Habercilikte gerçekçiliğin önemine dikkat çeken Böken, ‘Gerçek habercilere ihtiyacımız var’ dedi. Böken, “Bireyin medya açısından etkin olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bireyin etkin olması demek işin içine şahsilik kavramının da girmesi demek aynı zamanda. Haberde doğru olmak gerekli. Haberi robot bile sunsa, haber robotun yazılımını yapan kişinin fikrini taşıyacaktır. Yasaklarla değil vicdanla bir denge kurmalıyız. Bizim sahip olduğumuz değerlere dünyanın ihtiyacı var. Mevlana gibi Yunus gibi…” dedi.
İnsana dokunmayan hiçbir gerçekliğin varlığını sürdüremeyeceğini vurgulayan Böken, “Medya olarak iyiliklerin yayılması konusunda eksiklerimiz var.” diyerek şöyle devam etti: "İnsanlar doğal olanı tercih ediyorlar. Habercilikte en önemli noktalardan biri haberi doğru verenden almaktır. Tarihte medyanın insan üzerinde en etkin olduğu dönem bu dönemdir. Bir insan bile çok önemlidir. Nitekim bir insan dünyayı değiştirebilir. Biz TRT olarak kişiye özel haber nasıl yapabiliriz bunu düşünüyoruz. Beğenmediğimiz bir şey için alternatif sunmaya çalışıyoruz.”
AJANSLAR OBJEKTİF OLMAK ZORUNDA
Gazetecilik ve Ajans Haberciliği oturumunda konuşan Cihan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Hakan İnce, ajansçılığın gazeteciliğin tam orta yerinde durduğunu söyledi. Bir ajansın ideolojik bir tarafı olmadığından ve objektif olmak zorunda olduğundan söz eden İnce, “Cihan Haber Ajansı olarak biz haberin toptancılığını yapıyoruz. Her kesimden dünya görüşüne sahip gazetelere ve medya organlarına servis ediyoruz. Ajansları diğer gazete ve televizyonlardan ayıran en önemli özellik hızdır. Tabi öncelikle iyi bir iletişim için mesajınızın anlaşılır olması gerekiyor. Bir de, hız önemlidir ama doğruluk hızdan daha önemli. Gazetecilik doğuştan gelen bir ilgiyle oluyor. İyi bir gazeteci nasıl olunur sorusuna ilk cevap ‘merak duygusu’dur.” dedi. İnce sunumu esnasında katılımcılara uygulamalı haber örnekleri de gösterdi.
Zaman Gazetesi Muhabiri Büşra Erdal ise ‘Basın Etiği ve Özgürlüğü’ ile ilgili bilgiler paylaştı. Muhabirlerin özel yaşamlarında gösterdikleri hassasiyeti haber yazımında da göstermesi gerektiğini söyledi. Erdal, yapılan bireysel işlerin kendimizi haberin ise birçok kişiyi ilgilendirdiğini belirtti. Basın özgürlüğü konusunda Ergenekon davasından örnekler veren Erdal, iddianamedeki bilgilere yer verdiği için bile hakkında açılmış birçok dava olduğunu söyledi. Büşra Erdal mahkemeyi ve dava sürecini etkilemekten birçok basın mensubu hakkında davalar açıldığını belirterek yeni basın yasasında bu suçun somut verilere dayanarak isnat edilmesi gerektiğini söyledi.
“KIZ İSTEDİM, HABER YÜZÜNDEN VERMEDİLER”
Samanyoluhaber.com sitesi Genel Yayın Yönetmeni ve Online Medya Derneği Başkanı Enes Engin Sağ, internet dünyasının hem özgürlük hem kısıtlayıcılık içerdiğini ifade etti. Sağ, internette her şeyin kayıt altına alındığına dikkat çekerken katılımcıları uyardı. Sağ, “Yazarken dikkat edin. Aleyhinize çıkan bir haber işsiz kalmanıza sebep olabilir. Geçen gün bir vatandaş aradı. Kamyonunda kaçak sigara yakalanan bir kamyon şoförüymüş. Cezasını çektikten sonra iş bulamadığından şikâyet etti. Başvurduğu iş yeri sahipleri Google’a şoförle ilgili bilgiler yazmış ve olayı öğrenmişler. Hem iş bulamamış hem sevdiği kızı alamamış. Bizden haberi silmemizi talep etti. Yorumlar açısındaN dikkat etmelisiniz. Bir yorum özgürlük gibi görünse de size zarar verebilir.
Ensonhaber Medya Grup Başkanı Serkan Kalemciler de internet haberciliğinin yükselen trend olduğuna değindi. Diğer haber sitelerine göre sıra dışı bir yaklaşımlarının olduğuna vurgu yapan Kalemciler, ideolojik kaygılarının olmadığını ve iyi olanı iyi, kötü olanı ise kötü yazmaya çalıştıklarını belirtti. Kalemciler, “Diğer sitelerin yaptıkları hataları da cesurca düzelttik. Bu yüzden yükseldik. Şablon ve başlıklardan kurtardık okuyucuyu. Reyting kaygısı olmadan basit ve anlaşılır haber sunduk.” dedi. Serkan Kalemciler sosyal medyanın yanlış ve kirli haberler barındırdığı için korkutucu olduğunu ifade etti.
Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsünde yapılan Medya Okulunda program süresince alanında uzman kişilerden eğitim alan öğrencilere sertifika verilecek. Medya Okulunun ikinci haftasında ise Ntvmsnbc.com Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe, Today’s Zaman Dış Politika Editörü Celil Sağır, Sosyalmedya.in CEO’su Yasin Kesen, Gezgin Dergisi Yayın Yönetmeni Halit Ömer Camcı, TRT Haber–Büyüteç programı sunucusu ve Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Genç katılımcılarla buluşacak.
Programla ilgili detaylı bilgilere http://kariyer.fatih.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz