Fatih'in Anıları, Vefat Ettiği Gebze'de Yaşatılacak

Fatih Sultan Mehmet'in Kocaeli'nin Gebze ilçesinde vefat ettiği Hünkar Çayırı'na doğduğu, gençliğinin geçtiği ve sarayda yaşadığı mekanların minyatürü yapılacak.

Fatih Sultan Mehmet'in Kocaeli'nin Gebze ilçesinde vefat ettiği Hünkar Çayırı'na doğduğu, gençliğinin geçtiği ve sarayda yaşadığı mekanların minyatürü yapılacak.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hünkar Çayırı'nda 2009'dan bu yana anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün 532. yılı dolayısıyla, 1-3 Mayıs'ta büyük bir program hazırladıklarını söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in tüm dünyaya mal olmuş, dünyanın bildiği büyük bir şahsiyet olduğunu, çok yönlü kişiliğiyle üzerinde hassasiyetle durularak genç kuşaklara tanıtılması gerektiğini ifade eden Köşker, eğitimi, yetişmesi, İstanbul'u fethinde gösterdiği azim ve başarma duygusunun gençler için "eşsiz örnek" özelliği taşıdığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Tarihin akışını değiştirmiş, çağ kapatıp yeni bir çağ açmış büyük bir şahsiyetin Gebze ile bağı olduğuna dikkati çeken Köşker, "Vefat ettiği alanda, panoramik yapı oluşturacağız. Fatih'in doğduğu, gençliğinin, çocukluğunun geçtiği ve sarayda zaman geçirdiği mekanların minyatürünü yapacağız. Minyatürlerle içinde gezilebilecek yapılar inşa edeceğiz" diye konuştu.

Köşker, projeyi birkaç yılda hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İnsanlar buraya geldiği zaman çadırını, kullandığı çeşmeyi, mescidi, köprüyü görecek. Fatih'in çocukluğunun geçtiği yerden başlayarak, bütün yaşadığı mekanları tanımış olacak. Tarihi yaşatmak istiyoruz. Her şehrin manevi değeri var. Ecdadımıza sahip çıkma noktasında bunu duyuracağız. Bir daha ki sene kalıcı mekanlar oluşturacağız. 40-50 milyon liralık ciddi ve büyük bir proje. İnsanları çekebilmek için güzel, ecdadımıza yakışır bir proje üretmeniz lazım. Mimarlarımız şu anda bunun için çalışıyor."

-"Gebze'yi Fatih Sultan Mehmet ismiyle özdeşleştireceğiz"-

Reklam
Reklam

Köşker, Gebze'ye tarihi ve kültürel kimlik kazandırmayı, bölgenin Fatih Sultan Mehmet ile anılmasını hedeflediklerini anlatarak, İstanbul'u ziyaret eden 12 milyon turistten en az bir milyonunu ilçeye çekmeyi düşündüklerini vurguladı.

Projeyi, sanayisiyle dünyanın tanıdığı Gebze'ye tarihi ve kültürel kimlik kazandırmak amacıyla hazırladıklarını belirten Köşker, şöyle konuştu:

"Hünkar Çayırı'nda vefat eden Fatih Sultan Mehmet'i anmayı ve anlamayı amaçlayan, bütün dünyanın tanıdığı bu büyük şahsiyetin Gebze'yle ilişkisini tüm Türkiye ve dünyayla paylaşmak amacıyla ürettiğimiz bir proje. Düzenlediğimiz etkinliklerden sonra Fatih'in Gebze ile bağlantısını İstanbul, Türkiye ve dünya öğrenecek."

Köşker, Fatih'in adına yakışır vefa örneği sergileyeceklerini ifade etti.

-Vefa programı-

Köşker, 1-3 Mayıs'ta düzenlenecek anma programına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların katılmasını beklediklerini dile getirerek, etkinlikleri "www.hunkaravefasempozyumu.org" adlı internet sitesinden duyurduklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Köşker, 1-2 Mayıs'ta Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'nde düzenleyecekleri "1. Uluslararası Hünkar'a Vefa Sempozyumu"nda bilim adamlarının tebliğ sunacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz