Fatih'in Fermanları Kitaplaştırılıyor

Gebze Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet'in ölüm yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Fatih'in dünyanın dört bir yanında...

Gebze Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet'in ölüm yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Fatih'in dünyanın dört bir yanında bulunan fermanlarını toplayarak kitap haline getirecek.

Gebze Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün 532. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Fatih döneminde dünyanın dört bir yanına yollanan ve gönderildiği ülkedeki yöneticileri titreten fermanları toplayarak kitaplaştırıyor.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Kent Meydanı'nda bulunan Gebze Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Fatih Sultan Mehmet'in fermanlarının ilk defa kitaplaştırılacağını belirterek şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bugüne kadar Türkiye'de doktora tezi yapmış hocalarımız, tarihçilerimiz, belediyelerimiz dahil hiç kimsenin yapmadığı bir etkinliği gerçekleştirip çok önemli bir değeri ortaya çıkarma noktasında bir girişimde bulunduk. Çağ açıp çağ kapatan bir padişaha sahip çıkmak bu olur dedik; Fatih'in bugüne kadarki bütün fermanlarını bir kitapçık altında topladık. Fermanları Vatikan'dan, Macaristan'dan, Hırvatistan'dan, Sırbistan'dan, Topkapı Sarayı'ndan, Koç'tan, Sabancı'dan getirdik. Telif hakkı bizde olan bir değeri rotaya çıkardık. Fatih ile ilgili bürün fermanları tek bir kitapçıkta topluyoruz. Bu kitapçıklar; Türkiye'deki bütün tarih okullarına, bütün üniversitelere, bütün kütüphanelere Gebze Belediyesi adı altında gönderilecek."

1-3 Mayıs arasında Gebze Hünkar Çayırı'nda düzenlenecek olan etkinliklerle ilgili bilgi veren Köşker, "Fatih'in 532. ölüm yıl dönümü nedeniyle 532 tane hatim okutuldu. İnşallah hatim duasını 3 Mayıs'ta Hünkar Çayırı'nda okuyacağız. Arkasından cuma namazı kılacağız. Cuma namazından sonra Fatih Sultan Mehmet'in gıyabi cenaze namazını kılacağız. Büyük, 20-30 bin kişilik bir etkinlik olacak. Bu sene yapacağımız etkinlik inşallah çok büyük ses getirecek. Yurt dışından gelen tarihçilerimiz var. 1 Mayıs ve 2 Mayıs'ta sempozyumlar devam edecek. Sempozyumda katılımcılar Fatih'i anlatacak ama herkes aynı konuyu anlatmayacak, Fatih'in bir kesitini, bir dönemini anlatacak ve onu kitaplaştıracağız. Programa Sayın Başbakanımızı davet ettik. Sayın Başbakanımızın programında herhangi bir aksaklık olmazsa inşallah 3 Mayıs'ta bakanlarımız, milletvekillerimizle beraber Fatih Sultan Mehmet'in vefatını anma gününü gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz