Faturalı telefonlara gönderilen mesajlara tepki

ANKARA (İHA) - Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, kaçak cep telefonlarını Türkiye'ye sokanların cezalandırılması gerekirken, tüketicilerin 5 YTL ile cezalandırıldığını belirterek, "Bu uygulama ile cep telefonları faturalı ve garanti belgeli olduğu halde, hiçbir kusuru ve sorumluluğu olmayan yüz binlerce tüketici Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a uyduğu halde, cezalandırılıyor, kanunsuzluk ödüllendiriliyor" diye konuştu.

Kayıt dışı cep telefonlarını kayıt altına alınması ile ilgili olarak cep telefonu sahiplerine mesaj gönderilmesi uygulaması hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, Telekomünikasyon Kurumu'na tepki gösterdi. İster ithal edilsin, ister Türkiye'de üretilsin tüketici tarafından tüketilen herhangi bir malın 4077 sayılı Tüketicinin Koruması Hakkına Kanun'un kapsamında olduğunu hatırlatan Çakar, bu korumaya rağmen, tüketicinin mağdur edilmesinin yetkililerin söz konusu kanuna aykırı davrandıklarını gösterdiğini savundu. Yapılan işlemlerin kanunsuz olduğunu da öne süren Çakar, "Kanunsuzluğa göz yuman ya da kanunsuzluk yapanların cezalandırılması gerekirken, tüketiciler cezalandırılıyor" dedi. Bu uygulama ile cep telefonları faturalı ve garanti belgeli olduğu halde tüketicilerin cezalandırıldığını belirten Çakar, "Kanunsuzluk ödüllendiriliyor" dedi.

Reklam
Reklam

"GSM operatörleri kayıt dışı ve kaçak olan cep telefonlarının aboneliğini neden yapmıştır? GSM Operatörleri bunun için sorumlu değil midir? Yıllardan beri kaçak ve kayıt dışı cep telefonlarının GSM operatörleri tarafından bile bile abone yapılmasına Telekomünikasyon Kurumu neden göz yummuştur? Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından kayıt dışı ve kaçak cep telefonlarının yıllardan beri ülkeye girmesine niçin engel olunmadı? Niçin kamu milyarlarca YTL yani katrilyonlarca TL zarara uğratıldı? Sorumluların bunların hesabını vermesi gerekmez mi?" diye soran Çakar, kayıt dışı ve kaçak cep telefonlarını tüketicileri satan firmalar ve ithalatçıların da cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Faturasını ve garanti belgesini almış olduğu halde, kendilerine cep telefonlarının kayıt dışı ve kaçak olduğu mesajı verilen tüketicilerin haklarını korumak için yapmaları gerekenleri de sıralayan Çakar, bile bile kaçak cep telefonu satan firmaların yasaya göre zincirleme sorumlu olduklarını belirterek, tüketicilerin hem satıcı hem de ithalatçıya birer ihtarname çekerek telefonlarını kaçak ve kayıt dışı olmayan başka bir telefonla değiştirilmesini ya da cep telefonunu iade ederek ödemiş oldukları bedeli isteyebileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Eğer tüketiciler olumsuz cevap alırlarsa ya da hiç cevap alamazlarsa ve telefonunun bedeli 670 YTL'nin altında ise Tüketici Sorunlarının Hakem Heyetlerine, eğer telefonun bedeli 670 YTL'nin üzerinde ise Tüketici Mahkemelerine başvuruda bulunarak telefonlarının kaçak ve kayıt dışı olmayan bir telefonla değiştirilmesi veya telefon bedelini geri isteyebileceklerini kaydetti. Çakar, fatura ve garanti belgesi olduğu halde, kaçak ve kayıt dışı olduğu belirlenen cep telefonlarının kayıt işlemi nedeniyle istenilen 5 YTL için, hem satıcı ve ithalatçı firma hem de GSM operatörleri zincirleme olarak tüketicilere karşı sorumlu olduklarını ifade ederek, bu bedeli geri alabilmek için satıcı, ithalatçı firma ile GSM operatörlerinin zincirleme sorumlu tutularak, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurulabileceğini belirtti. Çakar, yine tüketicilerin Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunabileceklerini de kaydetti. Çakar, ayrıca tüketicilerin konu hakkında, 425 15 29- 417 93 34- 419 37 74 ve 419 68 69 numaralı dernek telefonlarından yardım ve bilgi alınabileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Çakar, 20 milyon cep telefonunun kaçak olduğunun belirtildiğini, bunun çok sayıda tır ve kamyon demek olduğunu da belirterek, yıllardır bunlara izin verenlerin cezalandırılması gerektiğini söyledi. Telekomünikasyon Kurumu'nun net bir açıklama yapması gerektiğini de belirten Çakar, "Katrilyonlarca varsa bunun bedeli neden tüketicinin sırtına yükleniyor" dedi.

Çakar ayrıca, bir üyelerinin fatura ve garanti belgesi olmasına rağmen cep telefonuna mesaj geldiğini belirterek, üyenin faturasını gazetecileri gösterdi.