Fay Hattı Üzerinde Basın Açıklaması

İZMİR (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyeleri, kentteki güvenli yapı sorununa dikkat çekmek için İzmir fayı üzerinde açıklama

İZMİR (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyeleri, kentteki güvenli yapı sorununa dikkat çekmek için İzmir fayı üzerinde açıklama yaptı.

Oda başkanı Alim Murathan, açıklama yaptıkları yerin 40 kilometrelik uzunluğa sahip İzmir fayının Balçova yerleşim birimlerinden geçtiği güzergah olduğunu belirtti.

Üzerinde bulundukları fay hattının 1688'de kırılması üzerine 6,8 şiddetinde deprem meydana geldiğini ve İzmir'de 20 bin insanın öldüğünü kaydeden Murathan şöyle konuştu:

"İzmir, dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer alıyor. Kentte 7 ve üzeri deprem üretecek potansiyeli taşıyan bu fayların varlığı, kentin yönetiminden sorumlu başta kamu yöneticileri olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, ilçe belediyelerine ve yapı güvenliğinden sorumlu yapı denetim şirketlerine önemli sorumluluklar yüklüyor.

Reklam
Reklam

Üzülerek belirtmek isteriz ki İzmir'de yapı güvenliği denetim dışıdır. Kentimizde yılda yaklaşık 10 bin adet yapının zemin temel etüdü yapılmaktadır. Odamızca bu etütlere yönelik yapılan mesleki denetimlerde Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki birçok ilçe belediyesinde, bu etütlerin sondaja dayalı arazi denetimlerinin yapılmadığı, sondajların derinlikleri, yapılıp yapılmadığının kontrol edilmediği ve sondajlar sırasında yapılan deneylerin de denetlenmediği tespit edilmektedir."

Muhabir: Binnaz Ersoy

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: