ERZİNCAN (İHA) - Türk ve Kanadalı jeoloji uzmanları, Türkiye'nin en aktif fay hatları olan, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarında, depremin oluşum sebeplerini tespit etmek amacıyla bir araştırma projesi yürütüyor.
Kanada Alberta Eyalet Hükümeti, Türkiye'de ise İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen araştırma projesine her iki ülkeden toplam 10 bilim adamı katılıyor. Ekipte Alberta Üniversitesi'nin jeofizik alanında dünyaca ünlü araştırmacısı Prof. Dr. Martyn Unsworth'un yanısıra, aynı üniversiteden Türk Jeofizik Yüksek Mühendisleri Erşan Türkoğlu ve Volkan Tuncer, Jeofizik Mühendisi Eylem Türkoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. İlyas Çağlar, Jeofizik Yüksek Mühendisi Ümit Avşar, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Doç. Dr. Bülent Tank ve İTÜ Jeofizik Bölümü öğrencileri bulunuyor.
"Manyeto Tellurik Metod" adı verilen yöntemle bir anlamda Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının röntgenini çeken Türk ve Kanadalı uzmanlar, şimdiye kadar elde edilmemiş verileri bir araya getirerek, her iki fayın depremselliği hakkında detaylı bir veri tabanına sahip olacak. Erzincan bölgesinde depremlerin daha sık aralıklarla meydana geldiğini, bu nedenle bölgede detaylı bir araştırma yapıldığını ifade eden uzmanlar, bir kayıt cihazına elektrotlar bağlanarak, manteyetik ve elektrik alanların milisaniye hassasiyetinde kaydedildiği yöntemle Erzincan havzasını çok iyi analiz edileceğini söyledi. Türkiye'deki çalışmalarına 6 Mayıs'ta Diyarbakır, Elazığ, Mardin bölgesindeki Doğu Anadolu Fayı ile başlayan ve ardından da Bitlis - Ardahan arasındaki Kuzeydoğu Anadolu Fayı'nı inceleyen uzman ekip, yaklaşık 12 günden bu yana da Kuzey Anadolu Fayı'nın Erzincan bölümünde inceleme yapıyor. Erzincan'ın değişik bölgelerine 15 kayıt istasyonu kuracak olan uzmanlar, 1 aylık çalışmanın ardından Erzincan'daki çalışmalarını tamamlayarak, Gümüşhane ve Trabzon hattında çalışmalarını sürdürecek.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Alberta Üniversitesi Jeofizik Profesörü Dr. Martyn Unsworth, Kuzey Anadolu Fayı'nın Erzincan bölgesindeki kısmını araştırdıklarını ifade ederek, Kalifornia ve Kanada'daki dünyanın büyük fay zonlarında da aynı çalışmaları yaparak depremlere neyin sebep olduğunu araştırdıklarını söyledi. Erzincan bölgesinde sürekli depremler olduğunu, araştırma sonunda bu sorunun da cevap bulacağını anlatan Prof. Dr. Unsworth, "Bu çalışma tıptaki bir çeşit röntgene benziyor. Yeraltının bir görüntüsünü çıkarıyoruz. Oluşan depremlerin sularla mı, yoksa kırılan kayalarla mı oluştuğunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
Bunun büyük bir proje olduğunu dile getiren Prof. Dr. Unsworth, "Bu çalışmanın sonucunda topladığımız verilerle, fayların yapısını ve oluşan depremleri daha detaylı bir şekilde anlamış olacağız. Ayrıca Erzincan baseninin kalınlığını belirlemiş olacağız. Bu da bizim, binaların salınım modellerini daha iyi yapmamıza imkan sağlayacak" diye konuştu.
İnsanların sürekli kendilerine depremleri tahmin edip, edemediklerini sorduğunu belirten Prof. Dr. Unsworth, "Maalesef hala depremlerin yılını, gününü, saatini tahmin edemiyoruz. Ancak yapacağımız çalışmalarla depremlerin gelecekte ne şekilde olabileceğini tahmin edebiliyoruz" şeklinde konuştu.