Fazıl Say nasıl bu duruma geldi?

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın, "Türkiye'de İslamcılar kazandı tüm bakan eşleri türban takıyor. Türkiye'den ayrılmayı düşünüyorum" açıklamasının yankıları sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı: "Fazıl Say'ı ettik

TÜRBANLILAR GELDİ BEN GİDİYORUM

Sanatçı-yazar Zülfü Livaneli, Fazıl Say'ın Türkiye'de İslamcıların iktidara gelmesi nedeniyle Türkiye'den ayrılacağı açıklaması yapmasını ANKA'ya değerlendirdi. Livaneli, Fazıl Say'ın, çok önemli bir sanatçısı aynı zamanda siyasi ve toplumsal duyarlılığı olan aydın bir insan olduğunu vurgulayarak, "Eğer bir sanatçıyı bu kadar ürküten, bu kadar üzen ülkeden ayrılmasını gerektiren bir durum varsa bunu herkesin düşünmesi gerekiyor" dedi. Fazıl Say'ın bu sözleri nedeniyle yargılanmaması gerektiğini söyleyen Livaneli, "Bu sözleri yargılamak kolay ama ne oldu da Fazıl Say bunları söyleyecek duruma geldi. Önemli olan bunu sorgulamak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Say'ın "İslamcılar zaten kazandı biz yüzde 30 onlar ise yüzde 70" şeklindeki sözlerine de değinen Livaneli, "Bu olayı seçim sonuçlarına indirgememek gerekiyor. Ülkede çok büyük bir değişim var herkesin bunu düşünmesi gerekiyor" dedi.

-SERGEN: "SAY'IN AÇIKLAMALARI KATI"
Tiyatro sanatçısı Semih Sergen, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Fazıl Say'ın ülkedeki siyasi tablo hakkındaki düşüncelerini paylaştığını ancak "Türkiye'yi terk edeceğim" ifadesinin "katı" olduğunu söyledi. Sanatçıların topluma yol gösteren insanlar olması gerektiğini vurgulayan Sergen, şöyle konuştu:
"Ben bu kadar katı konuşmam terk edeceğim diye. Umudumu hiç kaybetmedim. Ben ülkemi insanlarımı çok severim. Ülkemin insanlarının bazı yanlışları olabilir. Bize yanlış gelen bazı şeyler vardır. Ancak demokrasi denen şey bu değil midir? Ne yanlışlar olmuştur Mondros Sevr gibi. Bu yanlışlar Lozan'la düzeltilmedi mi? Ben kaybettim o zaman gidiyorum demek olmaz. Bizler sanatımızla mücadele edeceğiz. Ayrıca ben de Müslümanım Allaha inanırım, tarihi şuura ülkesine Atatürk'e de inanıyorum."

Reklam
Reklam