Fazıl Say'a Bakanlık'tan kötü haber

Adalet Bakanlığı, piyanist Fazıl Say dava dosyası ile ilgili, "kanun yararına bozma" talebini reddetti.

Ünlü piyanist Fazıl Say’ın “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 10 hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen dava dosyası hakkında, Adalet Bakanlığı mahkemenin "kanun yararına bozma" talebini reddetti. Bakanlık hükmün açıklanması kararının kaldırılması için dosyayı esas mahkemesi olan İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Say’a 20 Eylül’de yapılacak duruşmada kararın kaldırılması ile Yargıtay yolu açılacak.

AVUKATI İTİRAZ ETMİŞTİ

Reklam
Reklam

Fazıl Say’ın “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama” suçundan hakkında verilen 10 ay hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına avukatı itiraz etmişti.

MAHKEMELER ARASI UYUŞMAZLIK

İstanbul Nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi de itirazı kabul ederek hükmün açıklanması kararının kaldırılmasına karar verdi. Ancak Say’a ceza veren İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi kararını kaldırmamakta direnince iki mahkeme arasındaki uyuşmazlığı çözmesi için dosyayı "kanun yararına bozma" talebiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Adalet Bakanlığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği yazı ile “kanun kararına bozma” talebini reddettiğini belirtti. Bakanlık, üst mahkeme olan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına uyularak hükmün açıklanması geri bırakılması kararının kaldırılmasına karar verdi. Bu karar üzerine dosya yeniden davanın görüldüğü İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 20 Eylül’de yapılacak duruşma ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kaldırılarak Say’a Yargıtay yolu açılacak.

Reklam
Reklam

Davanın geçmişi

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, 15 Nisan'da, Fazıl Say'a, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapis ceza vermiş ve 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. Say'ın avukatı Meltem Akyol, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz etmişti. İstanbul Nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi de itirazı 26 Nisan'da kabul ederek, yerel mahkeme kararına "sanığın aleyhine verilen kararla ilgili haklarının yeterince hatırlatılmadığı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararında usulü hatalar bulunduğunu" gerekçe göstermişti. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hulusi Pur, bu karar üzerine, dosyayı "kanun yararına bozma" talebiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi talebiyle, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

Anahtar Kelimeler: