Fazıl Say'ın Cezasına Ilişkin Itiraza Bakanlık Onayı

'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak' suçlamasıyla piyanist Fazıl Say hakkında verilen 10...

'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak' suçlamasıyla piyanist Fazıl Say hakkında verilen 10 aylık hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı Adalet Bakanlığı engeline takıldı. Say'ın avukatının itirazı üzerine kararı inceleyen üst mahkeme, sanığa haklarının açıkça anlatılmadan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilemeyeceğini hükme bağladı. Bunun üzerine Say'a ceza veren mahkeme, kararında ısrar ederek ‘Kanun yararına bozulması’ talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Dosyayı inceleyen Adalet Bakanlığı da üst mahkemenin bozma kararını yerinde bulduğunu belirterek, dava dosyasını asıl mahkemesine iade etti.

Reklam
Reklam

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesinin Fazıl Say’ın dava dosyası ile ilgili "kanun yararına bozma" talebini değerlendiren Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, kararını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Yazıda, İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesinin vermiş olduğu 10 ay hapis cezası ile birlikte "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararına, sanık Fazıl Say'ın avukatının itiraz ettiği ve İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin de itirazı kabul ettiği hatırlatıldı. Yazıda, "Sanık avukatının itirazı, sadece hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartlarının oluşup oluşmadığı yönünden incelenmesi gerektiği, söz konusu itirazın da İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilerek karar verilmiş olması karşısında, İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesince hükmün açıklanmasının gerekeceği ve açıklanan hükmün de olağan kanun yoluna tabi bulunduğu..." ifade edildi.

Bakanlık yazısında, dosya kapsamına, dayandığı gerekçeye ve mahkemenin takdirine göre, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı aleyhine "Kanun yararına bozma yoluna" gidilmediği ifade edilerek, gereğinin takdir ve ifası için Başsavcılığın dava dosyasını esas mahkemesine geri göndermesi istendi. Bakanlığın bu kararı üzerine, dosyaya bakan İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Eylül'de duruşma yapılmasını kararlaştırarak, taraflara tebligat gönderdi. Bu tarihte yapılan duruşmada mahkeme, sanık Say ve avukatına hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ne demek olduğunu anlatarak bu şekilde karar verilmesini isteyip istemediklerini soracak.

Reklam
Reklam

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, 15 Nisan'da, Fazıl Say'a, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapis ceza vermiş ve 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı. Say'ın avukatı Meltem Akyol, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının müvekkiline sonuçları tam anlatılmadan temyiz hakkını kaybedeceği söylenmeden verildiği gerekçesiyle, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz etmişti. İstanbul Nöbetçi 29. Asliye Ceza Mahkemesi de itirazı 26 Nisan'da kabul ederek, yerel mahkeme kararına, sanığın aleyhine verilen kararla ilgili haklarının yeterince hatırlatılmadığı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararında usul hatalar bulunduğunu gerekçe göstermişti. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hulusi Pur, bu bozma kararı üzerine, kendi kararlarında ısrar ederek dosyayı bozma kararına ilişkin "Kanun yararına bozma" talebiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: