Fazla koşmak ömrü kısaltıyor

Sağlıklı yaşam, sağlıklı vücut deyince hareket ve spor yapmak olmazsa olmaz unsurlardır. Ancak spor konusunda da bugüne kadar bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz noktalar var. Fazla koşmanın zararlarını biliyor musunuz?. Yürümek mi, koşmak mı, hangisi daha yararlı?.

Hareket etmek, spor yapmak vücudu sadece sağlıklı yapmaz aynı zamanda kişinin kendini mutlu hissetmesini de sağlar.

Yürümek mi, koşmak mı! Hangisi daha zararlı...

Düzenli koşmak sağlık açısından çok büyük önem taşır, ancak uzmanlar uyarıyor fazla koşmak sağlık açısından bir takım tehlikeleri beraberinde getirir. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre, 1 haftada 2,5 saat koşmak ideal ancak 2,5 saatten fazla koşmak, hiç koşmayanlar kadar yaşam ömrünü kısaltıyor.

Fazla koşmanın zararları stres ile birlikte ortaya çıkıyor. Çünkü fazla koştuğumuz zaman vücudumuz stres altına giriyor ve bu da domino etkisi meydana getirerek başka hastalıkları tetikliyor. Yapılan bilimsel araştırmada koşu yaparken ideal saati koruyanların ömürlerinin 6 sene uzadığı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Öte yandan, aşırı koşmak kalbimizde şekil değişikliği yapar. Düzenli ve aşırı egzersiz yapan, aşırı koşan kişilerin kalbi daha farklı bir çalışma sistemine girer ve kalp hastalıkları kaçınılmaz olur.

İdeal sürede koşunun yararları

Uzmanların belirttiği süreler çerçevesinde koşmak vücuda oldukça fazla yarar sağlıyor. İşte ideal sürede koşmanın faydaları;

Stresi azaltır, depresyon ve kaygı belirtilerini azaltır, kişinin kendini daha iyi ve daha mutlu hissetmesini sağlar.

Nabzı düzenler, kalp krizi riskini azaltmaktadır.

Kemikleri güçlendirir, kas ve kemik kayıplarını azaltır. Kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

Beyin hücrelerinin gelişmesine yardımcı olur. Yaşlılarda hafıza kaybını azaltır ve Alzheimer gibi sinir bozukluğu hastalıklarının başlangıcını ve ilerlemesini durdurur.

Yağ yakımını hızlandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır. Koşu sırasında bir kilometrede ortalama 100 kalori yakılır. Normal bir hızda koşan bir kişi, bisiklete binen, yüzen veya egzersiz yapan birinden daha fazla kalori yakar.

Reklam
Reklam

Cinsel yaşam üzerinde olumlu etkisi vardır. Özellikle erkeklerin düzenli egzersiz sayesinde cinsel yaşamlarında daha başarılı oldukları kanıtlanmıştır.

Bacakları inceltir, güçlenmelerini sağlar.

Fit olmaya yardımcı olur, kondisyonu artırır ve nefes açılır.

Koşu sırasında büyüme hormonu salgılanmasından dolayı, koşmanın boy uzamasına da olumlu etkisi vardır.

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre koşmak, yaşlılarda ölümcül hastalık riskini yüzde elli oranında azaltır ve yaşam kalitesini 16 yıl artırır.

Yarım saatlik koşular ideal

South Carolina Üniversitesi, haftada 32 kilometre civarında koşmanın erken ölüm riskini %30’a kadar düşürebildiğini gösterse de; “az ve sık” kuralının faydaları çok daha fazla. Yani iki saatlik yüksek tempolu bir antrenman, yaşam sürenizi 30 dakikalık hafif tempolu bir koşudan daha fazla uzatmıyor. Buna ek olarak, Manchester Üniversitesi uzun mesafeli kardiyo antrenmanlarının ilerleyen yaşlarda aritmiye yol açtığını buldu. Kardiyolog Dr. James O’Keefe, haftada en fazla beş defa olmak üzere, yarım saatlik koşular yapmanın ideal olduğunu söylüyor.

Reklam
Reklam