Fazla mesai kalbe zarar

İngiliz bilim adamlarının 25 yıldır sürdürdükleri çalışma, iki saati aşan fazla mesainin, kalp damar hastalıkları bakımından ciddi bir risk artışına neden olduğunu ortaya koydu.

İngiltere'de 10 binden fazla çalışanın 25 yıl izlendiği ''Whitehall II'' adlı araştırmanın sonuçları, ''Avrupa Kalp Dergisi''nin (European Heart Journal) 12 Mayıs 2010 tarihli sayısında yayımlandı.

Araştırma, 7 saat olarak kabul edilen normal mesainin üzerinde çalışanların, normal çalışanlara oranla kalp krizine bağlı ölüm, ölümcül olmayan kalp krizi ve anjiyo gibi kalp risklerini yüzde 60 oranında artırdıklarını ortaya koyuyor.

Londra merkezli 20 farklı iş yerinde çalışan 10 bin 308 kişinin izlendiği araştırmaya göre, bir ya da iki saat fazla çalışma, kalp hastalıkları yönünden risk oluşturmazken, 3 saat ve üzerindeki fazla mesai ''kalbi yoruyor''.

Reklam
Reklam

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Tayfun Gökdoğan, günümüz koşullarında özellikle hareketsizlik ve stresin birçok hastalığın nedeni olarak hekimlerin karşısına çıktığını söyledi.

Fiziki koşulları uygun bir ortamda çalışan ve işini severek yapan, çalışmaktan keyif alan kişiler için uzun süre çalışmanın herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacağını ifade eden Gökdoğan, şunları kaydetti:

''Uzun mesailerin ardından hiç değilse 3 günde 1 kez, 1 saat olsun kendimize zaman ayırıp spor yapmamız, hareket etmemiz lazım.''

Gökdoğan, özellikle masa başında saatlerce çalışanların, saat başı kalkıp birkaç dakika yürümelerini ve asansör kullanmamalarını önererek ''Kaliteli bir yaşam, iyi bir yaşlılık için hareketi artırmak zorundayız'' diye konuştu.

AA