ANKARA (A.A) - ABD İlaç ve Gıda İdaresi (Food and Drug Administration-FDA), çocuklarda kalıcı görme bozukluğunun giderilmesi amacıyla insan embriyosu kök hücreleri temelinde deneysel tedavi yapması için bir Amerikan firmasına izin verdi.
Food and Drug Administration, ilk kez geçen yıl ocak ayında Amerikan biyoteknoloji firması Geron Corporation'a omurilik hasarı sonrası felç kalan kişilerde, insan embriyosu kök hücreleri temelinde deneysel tedavi için klinik çalışması yapmasına izin vermiş, klinik deney ekim ayında başlatılmıştı.
-18 YAŞINDAN KÜÇÜK 12 "STARGARDT HASTASI" İÇİN-
Kurum, Massachusetts eyaletindeki Advanced Cell Technology şirketine, hepsi 18 yaşından küçük 12 hasta için klinik deneyi beklemeksizin tedavi izni vermiş oldu. Genç hastaların, retinanın ortasındaki bir bozulmaya bağlı genetik bir göz rahatsızlığı olan "Stargardt hastası" oldukları belirtildi.
Şirketin bilimsel sorumlusu Dr. Robert Lanza, şu anda Stargardt hastalığının tedavisinin bulunmadığını belirterek, "Embriyon kök hücreleriyle, Stargardt hastalığında ve diğer maküler dejenerasyonda ilk ölecek olan retinanın pigmanter epitelyumundaki hücrelerde potansiyel bir sınırsız artış sağlanabilir" dedi.
Bu hücreler, gözün ışık alıcılarının iyi çalışmasını sağladığından görmede esas teşkil ediyor.