Tam da yaz bitiyor sonbahar geliyor derken, acaba şimdi de FED baharı mı yaşayacağız?
Dün Avrupa borsalarında % -1'lerin üstünde kapanışlar varken(Almanya % -1, Fransa % -1,50, İspanya % -2,70), DOW endeksi de, % -0,60 lar civarını görmüşken FED tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre işlerin daha kötüye gitmesi halinde müdahale gelebilir yönündeki önceki görüşlerin, sadece kötüye gitmesi halinde değil, bu haliyle kalması halinde de müdahale yapılması gerekli yönünde değiştiği görülüyor.
Dün saat 21:00'de gelen tutanak açıklamaları sonrası Dow eksisini azalttı. Şuanda da, futureleri % 0.29 artı görülüyor. Tutanaklar açıklandığında kapalı olan Avrupa borsaları ve İMKB'nin güne alışlarla başlamasını bekliyorum.
Yeni para gelebilir beklentisini sanırım tutanakların açıklanmasından önce hissetmiş (!) olanlar nedeniyle altın fiyatlarında üç gündür ciddi bir yükseliş yaşanıyor ve sürebilecek gibi de duruyor. Altının hareketini FED'den yeni para gelecek beklentisinin artmasına bağlayabiliriz.
Ancak, hemen bir tereddütümü belirtmeliyim! Dün açıklanan tutanaklarda işlerin daha da kötüye gitmesi halinde müdahale yapılmalı fikrinin, kötü görüntünün daha da artması değil, aynı sürmesi halinde de müdahale yapılmalı diye değişmiş olması para geliyor mu beklentisine sebep oldu. Ama ABD'nin % 2'nin üstünde büyüme oranı var. Açıklanan verilerde işsizlik dışındaki rakamlar iyi geliyor. Peki o zaman işler kötü FED parsal genişlemeye gidecektir demek ne kadar doğru olur diye düşünmeden de edemiyorum!! Yani ya FED'in dünkü tutanakları yanlış yorumlanıyorsa diyorum. İki gün sonra, gidişat kötü değil denirse, şuan yaratılan beklenti tersine dönmesin!
Yani detaylardan strateji çıkartmaya çalışıyoruz. Bu kadar zor bir dönem yaşamamıştım. Bizde de durum böyle, durumumuz iyi ama petrol yükselince cari açığımızı, girdi maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Petrol nedeniyle zamlar gelince şirket bilançoları etkileniyor. Enflasyon riski doğuyor. Şuanda da petrol yine yükseliyor.
Bankaların esas faaliyetleri dışındaki bir takım gelirleri sıfırlayacak bir yasal düzenleme hazırlıkları basına düştü. İyi ama bu gelirler bazı bankaların toplam gelirlerinde % 40'ları buluyor. Eğer hükümet bu yasal düzenlemeyi yaparsa bankaların bilançoları olumsuz etkilenecektir. O zaman şuan her fırsatta alınmaya devam eden banka hisselerinde yasanın geçmesi halinde risk olacaktır diye korkarken, bakıyorum bankalar yine gidiyor! Hoş böyle bir yasayı uygulamaya sokmak da çok kolay olmayacaktır ama hükümet bu konuda düzenleme yaptığını söylüyor.
Ülkemizin bir şehrine bin kusur terörist saldırıya geçmeye hazırlanırken, ordumuz tarafından öncesinde bu durum anlaşılıp bir kaç hafta süren bir çatışma yaşanıyor. Şehirlerimizde terör faaliyetleri artıyor. Eski tecrübelere bakınca bunların her biri bile başlıbaşına düşüş etkisi yaratacak sebeplerken, bugün bakıyorum kimse bunlara aldırmıyor. Suriye gelişmelerini de eklersek bu riskleri görmemezlikten gelemiyorum.
Mesela banka hisselerinde beklenti yaratan diğer bir konu da, TCBM'nın faiz indirebileceği beklentisi iken, öncesinde petrol fiyatını faiz indirimine engel gören MB, şuan petrol yine yükselirken faiz indirimi yapabilir mi?Bana kalsa çoktan yapması gerekirdi ama ben MB'nın tutumunu dile getiriyorum.
İşte tüm bu nedenle uzun bir süredir sessiz ve ürkek bir görüntü veriyorum.
Neyse, sözümü FED'den ya da ECB'den yeni para gelirse borsalarda ciddi yükselişler olur, ama bu olmazsa bir noktadan sonra beklentiler tersine dönmeye başlayabilir diye bağlayayım.
Aydın Eroğlu