Fed: Enflasyon riski az

**Fed yetkilileri, ABD ekonomisindeki zayıflık yüzünden enflasyon riskinin az olduğunu söylediler.

**

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri ekonomik toparlanmanın zayıflığı ve istihdamdaki karamsar görünümün fiyat baskılarının artmasını önlediğini ve bu nedenle enflasyonun acil bir tehdit olmadığını söylediler.

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Amerikan ekonomisinin düzelme yolunda olduğunu ancak büyümenin karşısında risklerin hâlâ var olduğunu belirttiler.

Reklam
Reklam

Washington'daki CATO Institute'da bir konuşma yapan Fisher, "Çarklar dönmeye başladı ama çok, çok yavaş ... Ekonomi hâlâ çok gevşek" dedi.

ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını geçen yıl Aralık ayında sıfıra yakın düzeye düşürdü ve 1930'lardan bu yana yaşanan en ağır resesyondan toparlanmayı desteklemek için oranları aynı düzeyde tutmaya devam ediyor.

Fed'in en önde gelen enflasyon karşıtı üyelerinden olan Plosser, Singapur'da yaptığı konuşmada, ticari emlak piyasasındaki zafiyetin bir sorun olmaya devam ettiğini çünkü fiyat düşüşlerinin küçük ve orta ölçekli bankaları tehdit ettiğini söyledi.

Plosser, enflasyonun şu anda bir tehdit oluşturmuyorsa da, ekonomi güçlendikçe ABD'nin faiz konusundaki tavrını değiştirmeyi ciddi olarak düşünmek zorunda oluğunu söyledi.

'FAİZ ARTIRMANIN ZAMANI DEĞİL'
Plosser, CNBC kanalına yaptığı ayrı bir açıklamada, ekonomik toparlanmanın güçlenmekte olduğuna inandığını ve çift dipli resesyondan daha az kaygı duyduğunu ancak henüz faiz artırmanın zamanı olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Plosser ve Fisher'in halen Fed Açık Piyasa Komitesi'nde oy hakları yok. İki Fed yetkilisine bu sıra 2011 yılında gelecek. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise ABD'deki istihdamın görünümü konusunda karamsar görüş belirtti.

Paris'te bir toplantıya katılan Bullard burada Reuters'e yaptığı açıklamada, 2009 sonuna kadar istihdamda artış görmekten "umudunu kesmekte olduğunu" söyledi, ABD ekonomisinde Ekim ayında 190,000 istihdam kaybı meydana geldi ve işsizlik oranı 26.5 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 10.2'ye çıktı.