FED Faiz Kararı Beklentileri ile Nasıl Fiyatlama Yapabiliriz?

ABD’nin 2006 Haziran ayından sonra ilk 2015 Aralık ayında başladığı faiz arttırım sürecinde bir kez daha faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Geçen sene ekonomisini toparlayan Amerika’nın bu yılda faiz arttırması piyasalar tarafından normal karşılanacaktır. Öncellikle piyasanın beklentisi Aralık ayında faiz arttırımına gitmesi yönünde ve zaten bunun fiyatlandığını da görüyoruz. Ancak 2017 yılı için kaç kez faiz artırımı yapacaklarını açıklamalarından takip edeceğiz. Geçen sene Trump gibi başkanın olmamasına rağmen 4 kez faiz arttıracağını söyleyen FED bu yıl içinde aynı sayıda faiz artışına işaret ederse şaşırılmaması gerekir. Biraz yakın zamana giderek 2015 Aralık ayı faiz artışında neler olmuştu bakalım ;

Reklam
Reklam

1- Fed 2016 için 4 kez faiz artışı yapacağını açıklamıştı.

Bunun nedeni olası enflasyon artışına tepkisinin hızlı olmasıydı. Bunun yanında ‘güçlü dolar’ hikayesini, her faiz arttırmadığında güçlenen doların değer kaybını sağlamaktı. Çünkü Yellen’in konuşmasına dikkat ettiğimiz zaman ‘güçlü dolar’ ihracatlarını gerilettiğini vurgulamıştı.

2-Kademeli Faiz Artışı

Fed faizleri hızlı bir şekilde arttırmak yerine kademeli artışa işaret etmişti. Bunun altında yatan sebebe baktığımız zaman hızlı faiz artışının ekonomiyi resesyona sürükleyip daha kötü sonuçların oluşacağından dolayı kademeli faiz artışını tercih etmişlerdi.

3-İşsizlik Oranları

Faiz artırımına giderken en çok dikkat ettikleri işsizlik oranlarının düşmesi ve tam istihdam piyasasına ulaşmak istemesiydi. Yellen’in konuşmasında vurguladığı son işsizlik oranlarına baktığımız zaman % 4.6 gelerek oldukça olumlu yansımaktadır. Faiz artışına işaret eden en büyük etkenlerden biridir.

Reklam
Reklam

4-Enflasyon Hedefi % 2

Enflasyon beklentisine baktığımız zaman FED beklentisinin % 2 olduğunu belirtmişti. 2016 yılı enflasyon verilerini incelediğimizde % 1.6 çıkan enflasyon tarafında yükseliş yönlü hareketlenme gördük. Enflasyon tarafında da canlanma olması faiz artışı ve 2017 faiz arttırma olasılığını yüksek tutuyor.

5.Küresel Belirsizlikler

2015 yılında faiz artışına giderken küresel belirsizlikler hem Çin tarafında hem Avrupa tarafında mevcuttu. Şimdiki durumda ise daha ön görülebilir bir piyasanın hakim olduğunu görüyoruz. Avrupa tarafında İtalya’nın çıkma ihtimalinin düşük olsa da bu etkinin Yellen’in (Küresel Belirsizlik) başlığında olacağı, az olarak görülebilir.

Daha önce FED’in faiz arttırırken dikkat ettiği konuları ele aldığımızda tekrar 2016 Aralık ayına geldiğimizde oldukça olumlu bir ekonomiye sahip ABD’yi görmekteyiz. 2017 faiz artışı beklentisini yüksek tutarsa şaşırmamız gerekiyor. Geçen sene Trump gibi enflasyon beklentisini yükseltme ihtimali olan bir başkan yoktu. Trump başkanlığında daha fazla harcama olacağı için iç piyasada enflasyonun yükselme ihtimalide yükselmiştir.

Reklam
Reklam

ABD’nin faiz arttırması kendi ekonomilerine olan güveni gösteriyor ve normalleşme sürecinde olumlu adımlar olarak görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelere etkisine baktığımız zaman ise pek olumlu olduğunu görmüyoruz. Doların aşırı değerlenmesi ve oynaklığın artması oldukça olumsuz görülmektedir. Faiz artış kararı geldiğinde beklentinin gerçekleşmesi ile dolarda bir miktar satış baskısı getirebilir. Sonrasında 2017’de kaç defa faiz artıracağını söylemesiyle tekrar değer kazanabilir. Doların genel olarak 2017 yılı içinde güçlenmesi beklenmektedir. Kısa vadeli pozisyonlarda dolarda satışlar gelse de dolarda düşüş trendinin uzun vadede oluşacağını görmeyi beklememekteyiz.

EurUsd Paritesinde Teknik Analiz ile Stratejiler

Teknik açıdan fiyatlamalara baktığımız zaman son sert düşüşlerde faiz artırım beklentisinin satın aldığını düşünmekteyiz. 1.0520 kadar gelen paritede faiz artırım beklentisinin fiyatın içinde olduğunu görebiliriz. 1.0520 altında 1.0460 seviyelerini üçüncü kez deneyen paritede bugün faiz kararı ile değil ama açıklamalarda faiz artışında beklentinin üzerinde 2017 yılı için açıklama yaparsa kırabilir. Bu seviyenin kırılması ile tekrar 1 Euro = 1 Dolar hikayesi başlayacaktır. Önemli iki destek noktası olan 1.0520 ve 1.0460 destekleri dikkatle takip edilecektir. Tam tersi fiyatlamada özellikle beklentinin gerçekleşmesi ile tepki alımlarının gelmesiyle yukarıda bekleyen direnç seviyeleri ise 1.0660 aşılması ile 1.0710 - 1.0760 -1.0800 fiyatlamaları takip edilebilir.

Reklam
Reklam