Fed kritik faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını değiştirmedi, faiz artırımı projeksiyonlarını düşürdü.

Piyasaların merakla beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından faiz artırımı yönünde bir karar çıkmadı. ABD Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında bıraktı.

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi 2 gün süren toplantısının ardından piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarını değiştirmedi. Ancak, Ocak ayı toplantısından sonraki açıklamaya göre daha şahin bir tutum takınması beklenen Fed bu beklentileri karşılamadı.

Aralık ayındaki FOMC toplantısından sonra 2016 yılında 4 faiz artırımı olabileceğini öngören Fed, dün sona eren toplantıda ortaya konan projeksiyonlarda 2016 için faiz artırımı sayısı projeksiyonunu 2'ye çekti.

Reklam
Reklam

Fed, faiz oranlarını değiştirmemesine ve 2016'da kısa vadeli faizlerin ne kadar artmasının beklendiğine yönelik tahminlerini düşürmesine neden olarak yavaşlayan global büyüme ve finansal piyasalardaki oynaklığın yarattığı risklere işaret etti.

Fed dün gece sonlanan toplantısında faizleri sabit tutma kararı alarak ABD'deki ılımlı ekonomik büyümenin ve "güçlü istihdam artışının" bu yıl politikayı sıkılaştırmasına izin vereceğini söylerken, faiz artış sayısındaki beklenti bu yıl için iki kez 0.25 puanlık artış olarak yenilendi. Faizlerin yaklaşık 10 yıllık süreden beri ilk kez artırıldığı Aralık ayında 2016 için dört faiz artışı öngörülüyordu.

Büyüme beklentisini düşürdüler

Öte yandan Fed yetkilileri ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini bu yıl ve gelecek yıl için aşağı çektiler.

Fed'in açıkladığı 'Ekonomik Projeksiyon' raporuna göre, 2016 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye çekildi. Banka gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e revize ederken, 2018 ve uzun dönem beklentisini yüzde 2,0 olarak bıraktı.

Reklam
Reklam

Banka'nın bu yıl için işsizlik oranı tahmini yüzde 4,7 olarak kalırken, gelecek yıl için yüzde 4,7'ten yüzde 4,6'ya, 2018 için yüzde 4,7'den yüzde 4,5'e çekildi. Uzun dönem işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,8'e inidrildi.

Bankanın PCE enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 1,6'dan yüzde 1,2'ye çekilirken, 2017 yılı için yüzde 1,9, 2018 yılı ve uzun dönem için yüzde 2,0 olarak kaldı.

Çekirdek PCE için tahmin bu yıl için yüzde 1,6 olarak kaldı. Gelecek yıl için tahmin yüzde 1,9'dan yüzde 1,8'e indirilirken, 2018 yılı için beklentisini yüzde 2,0 olarak değişmedi.

Banka yetkililerinin bu yıl için faiz tahmini yüzde 0,9, gelecek yıl için yüzde 1,9, 2018 için yüzde 3,0 ve uzun dönem için yüzde 3,3 olarak açıkladı. Bir önceki tahminler sırasıyla yüzde 1,4, yüzde 2,4, yüzde 3,3 ve yüzde 3,5 seviyesindeydi.

YELLEN'DEN AÇIKLAMA

Fed Başkanı Janet Yellen, faizin sabit tutulması kararının ardından basın toplantısı düzenledi.

Yellen'in açıklamalarından satır başları;

"Enflasyonun iki üç yıl içinde hedefe ulaşmasını bekliyoruz. Global ekonomik gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor. Ekonomi için temel beklentiler Aralık ayından bu yana çok fazla değişmedi. Bu toplantıda politika duruşunu sürdürmede ihtiyatlı hareket etmeye karar verdik. Ekonomik büyüme dördüncü çeyrekten bu yana toparlanmış görünüyor. İstihdam piyasasında iyileşme için hala alan var.

Reklam
Reklam

Global ekonomi görünümlerine yönelik endişeler ABD'de finansal şartları sıkılaştırdı. Yurtdışı ekonomik büyüme beklenenden daha yavaş hızla ilerliyor. Faizin değiştirilmemesi global gelişmeleri yansıtıyor. Faizi değiştirmemek bize istihdam piyasası iyileşmesini doğrulama imkanı verecek. İhtiyatlı hareket etmek uygun.

FOMC kararları ekonomik verilere göre vermeye devam edecek. Toplantıdan toplantıya gelişmeler değerlendirilecek. Faiz artırım sayısı projeksiyonlarının düşürülmesi kredi şartlarında bir miktar sıkılaşmayı yansıtıyor. FOMC üyelerinin çoğu zaman içinde daha fazla faiz artırımı öngörmeye devam ediyor. Fed'in her toplantısı canlı, Nisan toplantısı da canlı olacak."