Fed yıl ortasında faiz artırabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in bu yıl ortasında faiz artırımında bulunabileceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed'in bu yıl faizleri artırmaya başlanmasının "yaygın olarak beklendiğini" belirtmesine karşılık faiz patikasının henüz belli olmadığına dikkat çekerek para politikasının artık daha çok belirsizlik içereceğine işaret etti.

Fischer New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmanın büyük bölümünü sıfıra yakın düzeydeki politika faizinin yükseltilmesiyle başlayacak döneme ayırarak, faizlerin "Haziran veya Eylül veya daha ileri bir tarihte veya bu tarihler arasında" artırılabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Gerçekleşecek faiz artırımlarının "ekonominin kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağı şoklar nedeniyle neredeyse kesin olarak" pürüzsüz gerçekleşmeyeceğini belirten Fischer Fed'in faizleri gelecekte "yükseltmeyi ya da indirmeyi" değerlendireceğini ifade etti.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise, Fed'in ABD'de faizlerin yükseltmeyi değerlendirmeden önce birkaç aydan fazla beklememesi gerektiğini söyledi.

Williams, bugün Avustralya'da bir konferansta yapacağı konuşmanın metnine göre, "Faizlerin artırılması konusunda ciddi tartışmanın yapılması için uygun zamanın yıl ortası olduğunu düşünüyorum" dedi.

Williams enflasyonda artışa neden olacak ve Fed'in keskin şekilde faiz artırmasını gerektirecek bir durum ile karşı karşıya kalmamak için "Kademeli ve biraz daha erken başlayan bir faiz artırım (sürecinin) daha güvenli olacağını" düşündüğünü belirtti.

Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nda bu yıl oy hakkı bulunan Williams, benzer bir açıklamayı 5 Mart'ta da yapmıştı. (Reuters)

Reklam
Reklam