FED 'yola devam' dedi

FED tahvil alımını 10 milyar dolar daha azalttı, aylık 45 milyar dolara indirdi.

Amerikan merkez bankası (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi iki gün süren toplantının ardından yeni para politikası kararlarını açıkladı.

Fed tahvil alım programını beklenildiği gibi 10 milyar dolar daha azaltarak aylık 45 milyar dolara indirdi. Karar oy birliği ile alındı. Böylece Fed 2014 yılının sonlarına doğru tahvil alım programını sonlandırma hedefine yönelik bir adım daha atmış oldu. Fed'den yayınlanan açıklamada ABD ekonomisinin son zamanlarda olumlu seyrettiği belirtildi. Karar sonrası Fed'den sadece yazılı açıklama gelirken bu açıklamanın son paragrafında enflasyon ve işsizlik verileri istenilen seviyelere gelse bile faizlerin düşük tutulacağı ifadesi dikkat çekti.

Reklam
Reklam

DÜŞÜK BÜYÜMEDEN ENDİŞE DUYMADI
Bugün açıklanan ABD 1. çeyrek büyüme rakamları yüzde 0.1 ile beklentilerin çok altında kalmıştı. Hayal kırıklığı yaratan büyüme rakamının Fed toplantısı ile denk gelmesi toplantıyı da ilginç kılmıştı. Ancak Fed'in yazılı açıklamasında kış aylarındaki soğuk havanın bunda etkili olduğu belirtildi. ABD ekonomisinde ilk çeyrek büyümesine tüketimin yüzde 2.04 ile olumlu katkı verirken olurken yatırımlar 1.01 gerileyerek düşük büyümede etkili oldu.

PİYASALAR TEPKİ VERMEDİ
Kararın açıklanmasının ardından dolar TL karşısında uluslararası piyasalarda ilk anda 2.1161 TL'den 2.1158 TL'ye gerileyerek fazla tepki vermedi. Altının onsu da kararın hemen ardından 1295 dolardan 1291 dolara geriledi. ABD borsaları ise Fed toplantısı öncesi gerçekleştirdiği kayıpları geri toparladı.

dünyadan haberler

Anahtar Kelimeler: