FED'den faiz artırım sinyali

ABD Merkez Bankası'nın (FED) iki yetkilisi, ekonominin zayıflamasıyla mücadele edilmesine karşın, enflasyonu dizginlemek için çok geçmeden faiz artırımı yapılmasının gerekebileceğini belirtti.

Bu açıklamalar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz indirim dönemine son verdiği ve bu yıl içinde politikadaki yönünü tersine çevirebileceği beklentilerini güçlendirdi.

Dallas FED Başkanı Richard Fisher ve Minneapolis FED Başkanı Gary Stern, dün yaptıkları açıklamalarda enflasyon beklentilerini yakından izlediklerini söylediler. İki yetkili de 2008 yılında FOMC'de oy hakkı olan üyeler.

Reklam
Reklam

Fisher San Francisco'da yaptığı konuşmada, "Eğer enflasyonla ilgili gelişmeler, daha da önemlisi enflasyon beklentileri kötüleşmeye devam ederse para politikasında çok geç olmadan bir değişiklik olmasını bekliyorum" dedi.

Commonwealth Cclub Of California'da yaptığı konuşmada Fisher ülkede resesyon beklemediğini belirterek, faiz artırımlarının, ekonominin zayıf olması halinde de yapılabileceğini belirtti.

Daha önce Stern de FED'in "uygun ve zamanlıca" hareket edeceğini söyledi.

Stern, Wisconsin eyaletindeki Altoona kentinde bir işadamları toplantısında yaptığı konuşmada, "Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin düşük olmasını sağlamanın anahtarı, yön değiştirecek kararlarımızın büyüklüğü ve bunların zamanında alınmış olmasıdır" dedi.