Federal’in Hedefi Yeniden İlk 500

Sakarya 1’inci OSB’de üretim yapan Federal Elektrik, yeniden Türkiye’nin en büyük ilk 500 firmasının arasına...

Sakarya 1’inci OSB’de üretim yapan Federal Elektrik, yeniden Türkiye’nin en büyük ilk 500 firmasının arasına girebilmek için kolları sıvadı. Sakarya’daki ulusal ve yerel basın mensuplarına fabrikanın kapılarını açan Federal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nurdoğan, 2005 yılında girmeyi başardıkları Türkiye’nin ilk 500 büyük firmasının arasına yeniden girmek için çalıştıklarını anlattı.

Federal Elektrik tarafından düzenlenen fabrika gezisi basına verilen kahvaltıyla başladı. Programa Federal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nurdoğan, Genel Müdür Yardımcıları İrfan Nurdoğan, Mesut Nurdoğan, Federal Elektrik Dış İlişkiler Koordinatörü Alkan Kaya ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı. Kahvaltı programında konuşan Federal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nurdoğan, son birkaç yıldır firmanın içine kapanmasının sebeplerini şöyle açıkladı: “2005 yılında Federal Grup olarak Türkiye’nin en büyük ilk 500 firması arasında yer aldık. 1990 yılından bu yana ülkemizi uluslararası fuarlarda temsil ediyoruz. Federal elektrik artık bir marka haline gelmiştir. Son birkaç yıldır içimize kapanmıştık. Bunun en önemli sebeplerinden biri Özbekistan’daki yatırımımızda büyük bir zarar etmemiz, yüzde 80’i ihracata yönelik olacak olan İstanbul Serbest Bölgedeki tanınan hakların hükümet tarafından geri alınması ve yaşanan krizler bizim içimize kapanmamıza sebep oldu. Özbekistan’daki 600 milyon dolarlık yatırımımızla ilgili önümüzdeki günlerde Özbekistan’a 150 milyon dolarlık bir tazminat davası açacağız. ”

Reklam
Reklam

Genel Müdür Yardımcısı Mesut Nurdoğan da, firma olarak 3 bin 250 çeşit ürün ürettiklerini belirterek şunları söyledi: “Son birkaç yıldır ekonomik krizden etkilenmiş olsak bile biz Federal Elektrik olarak üretimimize devam ediyoruz. Üretimimiz içinde doğalgaz sayaçları yer alıyor. 2012 yılını 2011 yılına göre yüzde 50 ciro artışı sağlayarak rekor bir büyüme ile geçirdik. Bunu da içimizde küçülerek gerçekleştirdik. Bu büyüme istediğimiz gibi bir büyüme değil ancak bu yıl bu büyüme oranını daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Şu an üretimimizin yüzde 40’ını ihracata, yüzde 60’ını iç piyasaya gerçekleştiriyoruz. İhracatımızın bu yıl yüzde 55-60 seviyelerine çıkarmak için girişimlere başladık. İhracatımızı ne kadar artırırsak firma olarak o kadar büyüyeceğimizin farkındayız.”

Firmalarının 2008 yılından beri Türk Patent Enstitüsü tarafından tanınmış ve bilinen bir marka olarak tescil edildiğine işaret eden Mesut Erdoğan; sözlerine şöyle devam etti: "İki sene içerisinde Federal Elektrik olarak Türkiye’deki ilk 500 büyük firma arasına girmek istiyoruz. Bu hem bizim hem de Sakarya için çok ciddi bir hedeftir. Bu konuda ziyaretlerimizi ve girişimlerimizi sürdüreceğiz. Şu an 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun yıl sonuna kadar 55-60 ülkeye çıkmasını bekliyoruz. Ortadoğu’da bununla ilgili girişimlerimiz var. Çin’den bizim bayimiz olmak isteyen bir firma ile görüşmelerimiz sürüyor.”

Reklam
Reklam

Federal Elektrik’te şu an 475 personelin çalıştığını kaydeden Mesut Nurdoğan; şunları söyledi: “İş-Kur’dan destek alıyoruz hem kursiyer olarak hem stajer olarak. İş-Kur’un sağladığı desteklerden yararlanıyoruz. Federal Grup olarak bünyemizde toplam 750 kişi çalışıyor. Önümüzdeki dönemlerde fabrikamızdaki vardiyayı 3’e çıkarmayı ve yeni işçi alımları yapmayı planlıyoruz.”

Elektrik sayaç üretimlerini sürdürdüklerini ancak Türkiye’de sürekli değişiklik yapıldığı için üretimlerini yurtdışı ağırlıklı gerçekleştirdiklerini anlatan Mesut Nurdoğan; “Bu alanda hiçbir büyük firma sürekli değişiklikler olduğu için üretim yapmıyor. Biz de üretimimiz yurtdışı ağırlıklı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yapılan toplantının ardından Federal Elektrik üretim tesislerini gezdiren Federal Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Nurdoğan, “Alçak gerilim otomasyon ve şalt malzemeleri üretiminde Türkiye lideri olan firmamız rekor bir büyüme elde etti. 4 kıtada 45 ülkeye ihracatla bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: