Federasyon Seçimleri Ilk Kez Gizli Oy, Açık Tasnif Kuralı Ile Yapılacak

Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ardından 52 federasyonu seçim heyecanı sardı. 1990 yılından beri...

Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ardından 52 federasyonu seçim heyecanı sardı. 1990 yılından beri yapılan federasyon başkanlığı seçimleri ilk kez “gizli oy, açık tasnif” kuralı ile yapılacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, seçimlerde Spor Genel Müdürlüğü'ne ait oyların belirleyici olduğu ve seçimlerin kaderini belirleyen sandık kuralını değiştirdi. Bu seçimlerde delegeler alfabetik sıraya göre oy kullanacak. Böylece hangi sandıkta ne oy kullanıldığı tespit edilemeyeceği gibi, Spor Genel Müdürlüğünün seçimlerdeki tavrı da belli olmayacak.
2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın sona ermesiyle birlikte seçim sürecine giren 52 bağımsız federasyondan 24'ünün olağan genel kurul tarihleri de belli oldu.

Reklam
Reklam

Spor Genel Müdürlüğü Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma, Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e göre, olimpiyatların bitiminden itibaren üç ay içinde olağan genel kurulunu yapmak zorunda olan federasyonlardan 24'ü genel kurul tarihini duyurdu.

Kış olimpiyatlarını bekleyen kayak, kızak, buz hokeyi ve buz pateni federasyonlarının olağan genel kurulları, 2014'te Sochi'de yapılacak Kış Olimpiyatları'ndan sonra gerçekleştirilecek. İlk kez gizli oy kuralı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, federasyon başkanlarının tam demokratik bir yöntemle işbaşına gelmesi için hayati bir genelge yayımladı. Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma, Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in uygulanması ile ilgili 52 spor federasyonuna gönderilen genelgede seçimlerde oy kullanma işleminin alfabetik sıra ile yapılacağı ifade edildi.

Spor Genel Müdürlüğü tarafından federasyonlara gönderilen genelgede, “Federasyonlarca yapılacak olan genel kurullarda oy kullanılacak sandıklarda delegelerin isimlerinin alfabetik sıraya göre yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Genel Müdürlük ve federasyon resmi sitelerinde yayımlanacak olan delege isimlerinin Genel Müdürlük (Spor Genel Müdürlüğü) delegeleri de dahil olmak üzere alfabetik sıraya göre yapılmasını ve bu konuya hassasiyet gösterilmesi hususunda gereğini rica ederiz” denildi.

Reklam
Reklam

Spor Genel Müdürlüğünün federasyon başkanlarına gönderdiği yazı, özellikle Genel Müdürlük kontenjanından oy kullanacak delegelerin hangi yönde oy kullandığının tespit edilmesini imkânsız hale getiriyor.
1990 yılından beri seçimle işbaşına gelen federasyon başkanları, federasyonların 2004 yılında özerk hale gelmesiyle birlikte genel kurul yöntemiyle seçiliyor. Federasyon başkanları delege sayılarına göre 3 ya da 4 sandıkta yapılan oylama sonucu belirleniyor.

Ancak birinci sandıkta Spor Genel Müdürlüğü kontenjanından oy kullanan bürokratlar yer alıyordu. Bu bürokratların önemli bir bölümünü ise Gençlik ve Spor İl Müdürleri oluşturuyor. Birinci sandıkta Spor Genel Müdürlüğü ve doğal olarak Bakanlığın hangi yönde oy kullandığı belli olduğu için diğer delegeler üzerinde psikolojik baskı oluşuyordu. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, alfabetik sıra ile oy kullanma kuralı getirerek gerçek anlamda ‘gizli oy’ kuralının da işlemesini sağlamış oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: