FED'in faiz açmazı: Büyüme mi enflasyon mu?

FED Başkanı Bernanke, geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi'ne yaptığı sunumda hem ekonomik zayıflamanın hem de yüksek enflasyonun yaratacağı risklerden söz etmişti. Bernanke, bugünkü faiz kararı ile hangi riskin daha önemli olduğunu da ortaya koymuş olacak. FED'in faizleri indirmesi halinde ağırlığını büyümeden yana, yükseltmesi halinde enflasyondan yana koyduğu belli olacak. Ancak FED'in faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi, şimdilik iki problemi de izlemeye devam edeceği anlamına gelecek.

Peki FED bu akşam ne yapacak?

Reklam
Reklam

Uzmanların ağırlıklı görüşü FED'in şimdilik topa girmeyeceği, yani faizleri değiştirmeyeceği yönünde. Bu görüşe göre ekonomideki zayıflık, FED'i faizleri yükseltmekten alıkoyacak. Benzer şekilde enflasyon tehlikesi de faizlerin düşürülmesini engelleyecek.

FED, geçtiğimiz eylül ayından nisan ayına kadar olan dönemde zayıf ekonomiyi harekete geçirebilmek için arka arkaya 7 kez faiz indirimi yapmıştı. FED, haziran ayındaki son toplantısında ise yüzde 2 seviysinde olan faizleri değiştirmeden bırakmıştı.