FED'in faiz indirimi Türkiye gibi ülkelere yaradı

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından MerrillLynch’in küresel ölçekte yaptığı araştırma, ABD Merkez Bankası FED’in yarım puanlık faiz indirimiyle birlikte ortaya çıkan olumlu ortamdan en fazla yararı, Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan piyasaların sağladığını ortaya koydu.
MerrillLynch Ekim Fon Yöneticileri Ekim Araştırma Raporuna göre son dönemde hisse senedi piyasalarında yükseliş trendi devam etmekle birlikte, piyasalara ilişkin temel göstergeler uluslararası piyasalarda yaşanan son dalgalanma öncesine göre hala kırılganlığın sürdüğüne işaret ediyor.
Gelişmekte olan piyasalarda özellikle teknoloji,metalürji ve sanayi şirketleri hisse senetlerinin FED’in faiz indirim kararını izleyen dönemden bu yana yükselişinin sürdüğü kaydedilen araştırmada, gelecek dönemde de bu üç sektörün cazibesinin devam edeceği belirtildi. Araştırmada, özellikle kredi temelinde çalışan ve faize bağlı gelir üreten bankalara ait hisse senetlerinin piyasalarda bir dönem cazibesini yitireceği de vurgulandı.
Merrlylynch 5-11 Ekim arasında Taylor Nelson Sofres (TNS) şirketinin desteği ile küresel çapta yaptığı araştırmaya yönettikleri portföy değeri 671 milyar dolara ulaşan yöneten 209 fon yöneticisi katıldı. Ayrıca yönettiği varlıkların toplamı 458 milyar dolar olan 180 fon yöneticisinin de bölgesel araştırmada yer aldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

“KÜRESEL BÜYÜME DEVAM ETMEYEBİLİR"
Araştırma sonuçları küresel ekonomideki büyümenin gerileyeceğini düşünenlerin sayısının Temmuz ayında yüzde 5 iken bu oranın Ekim 2007 itibariyle yüzde 55’e yükseldiğine işaret ediyor.
FED’in faiz indiriminin piyasalarda risk iştahını artırdiğini ancak enflasyon üzerindeki baskıyı da ağırlaştırdığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Enflasyon endişeleri Ekim ayında tekrar ortaya çıktı fakat üç ay öncesi seviyelerinin altında kaldı. Çekirdek faiz oranının önümüzdeki 12 ay içerisinde artacağını düşünenlerin sayısı Eylül ayında yüzde 4’ten Ekim ayında yüzde 33’e yükseldi. Bu endişeler uzun vadeli faiz oranları için düşmeye eğilimli bir görünüm tetikledi – daha fazla tahvil getirisi bekleyenlerin oranı Eylül’de yüzde 26’dan yüzde 43’e yükseldi. Buna rağmen, fon yöneticileri hisse senedine ağırlık verme görüşünü koruyor.”

“2008’DE ASYA’DA LİKİDİTE BOLLUĞU YAŞANIR”
MerrllyLynch Avrupa Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Karen Olney, “Makro ekonomik temellerin Fed’in yarattığı kolaylığa yavaş cevap vermesine rağmen, hisse senetleri tercih edilen varlık sınıfı olmaya devam ediyor” dedi. Olney, “Hala likidite fazlası görüyoruz ve piyasa kredi hareketleri süresince diğer varlık sınıflarını yeniden değerlendirdiği gibi hisse senedi değerlerini de yeniden gözden geçirmeli” değerlendirmesinde bulundu.
Araştırma sonuçlarına göre gelişen piyasalar faiz indirimi ve piyasa hareketliliğinden en çok yarar gören bölgeler oldu. MerrillLynch Emtia Araştırma Başkanı Francisco Blanch, “Amerikan ekonomisi iç açıcı gözükmese de, Federal Reserve’ün ek faiz indirimi 2008’de Asya’da likidite canlılığını teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bu da yatırım ve alt yapı harcamaları ile ham madde tüketimini destekler” dedi.

Reklam
Reklam