Felaketin üzerinden 11 yıl geçti

11 Eylül 2001 sabahı ABD, hafızalardan çıkmayacak, her zamankinden çok daha farklı bir sabaha uyanmıştı. O sabah 08:46 sularında teröristler tarafından kaçırılmış olan Amerikan Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağı, Dünya Ticaret Merkezi Kuzey Kulesi’nin 94-98 katları arasına çarparak başta ABD olmak üzere tüm dünyayı, terörün dehşetiyle yüz yüze getirmişti.


Daha ilk saldırının şoku atlatılmadan, kaçırılan ikinci uçak saat 09:02’de Güney Kule’ye, 77-85. katları arasından çarpmıştı.


Kuzey Kule 102, Güney Kule ise 56 dakika boyunca yandıktan sonra büyük bir gürültü ve toz bulutu eşliğinde çökmüştü.

Reklam
Reklam

Tüm bunlar olurken dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Florida'daki Emma E. Booker İlkokulu'nda, okuma dersi alan çocukları ziyaret ediyordu. Başkan’ın terörist saldırılarını haber aldığı anı gösteren bu fotoğraf karesi, dünyanın görsel belleğine kazınan en önemli imajlardan biri.


Diğer bir uçak, 09:37'de saatte 850 km. hızla Savunma Bakanlığı Pentagon'a çarparak 64 yolcu ve mürettebatla, binada çalışan 125 askeri ve sivil personelin ölümüne neden olmuştu.


Kaçırılan dördüncü uçak ise Pennsylvania'da kırsal bir alana düştü. Dört teröristin kaçırdığı bu uçağın asıl hedefinin, Washington'da Beyaz Saray ya da Parlamento Binası Capitol olduğu sanılıyor.


Saldırılar 2996 kişinin ölümüyle sonuçlandı. Bu 2996 kişinin 246’sı saldırıların gerçekleştiği uçaktaki yolculardan, 2606’sı New York’ta saldırının olduğu sırada kulelerde ve civarda bulunan kişilerden, 125’i de Pentagon’da bulunanlardan oluşmaktaydı. Pentagon’daki 55 askeri görevli dışında, ölenlerin hepsini siviller oluşturmaktaydı.


En az 200 kişi yanan binalardan panikle aşağı atlamıştı. Kulelerde bulunan bazı sivller ise, kurtulma umuduyla çatıya doğru yönelmiş fakat kilitli kapılarla karşılaşmıştı. Binalarda ne yazık ki, acil durumlara karşı alınan önlemlerde eksiklik vardı.

Reklam
Reklam

Kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden itfaiye ve kurtarma görevlilerin sayısı ise 411’i bulmaktaydı.


Saldırılar El Kaide örgütü tarafından üstenildi. Dünya, Usame Bin Ladin ismiyle tanıştı.


ABD’de yaşanan bu felaket, tüm dünyanın terörün yıkıcılığı ile tekrar yüzleşmesine neden oldu. Saldırılardan sonra başta ABD olmak üzere, birçok ülkeye bir dizi yeni güvenlik önlemi getirildi.


2 Mayıs 2011'de ise ABD özel timinin Pakistan'ın Abodobad kentine düzenlediği operasyonla 10 yıldır firari olan El Kaide lideri öldürüldü.


Aradan geçen geçen bu 11 yılda birçok komplo teorisi üretildi ve üretilmeye devam ediyor.


Saldırıların yarattığı, 'daimi güvensizlik hissi', 'travma sonrası stres bozukluğu' gibi ruhsal etkiler ise hala tazeliğini korumakta.