Felçli kişiler de artık bilgisayar kullanabilecek

YAKIN Doğu Üniversitesi Inovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi mühendislerinden Murat Arslan ve Senol Korkmaz, boyundan aşağısı felçli insanların bilgisayar kullanımı için kafa hareketleri ve göz durumlarıyla çalışan yeni bir insan-bilgisayar arayüzü (Human Computer Interface) sistemi geliştirdiler.

LEFKOŞA, (DHA)-YAKIN Doğu Üniversitesi Inovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi mühendislerinden Murat Arslan ve Senol Korkmaz, boyundan aşağısı felçli insanların bilgisayar kullanımı için kafa hareketleri ve göz durumlarıyla çalışan yeni bir insan-bilgisayar arayüzü (Human Computer Interface) sistemi geliştirdiler.

Felçli hastalar için umut olan sistemle hastalar sadece kafa ve göz hareketleri ile bilgisayar kullanabilecek. En yeni görüntü işleme (image processing) ve derin öğrenme (deep learning) teknikleri kullanılan sistemde mühendisler, engelli çocukların kafa hareketleriyle oyun oynayabilmesini sağlayacak bir deneme çalışması da yaparak başarıya ulaştılar. Buna göre engelli çocuklarda oyun oynayabilecek.

Reklam
Reklam

GÖZ HAREKETLERİNE GÖRE BİLGİSAYAR FARESİNİN SAĞ VE SOL DÜĞMELERİ HAREKETE GEÇİYOR

Felçli insanların bilgisayar kullanımı için kafa hareketleri ve göz durumlarıyla çalışan sisteme daha önceden kaydedilen kapalı ve açık göz resimlerinin öğretildiğini belirtilen Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Mühendisleri Murat Arslan ve Senol Korkmaz, gözlerin açık veya kapalı durumuna göre bilgisayar faresinin sol ve sağ düğmelerine tıklanıldığını belirttiler. Sistem hakkında bilgiler paylaşan mühendisler şunları aktardılar: “Bilgisayara bağlı kamera aracılığı ile önce insan yüzünü algılayıp 2. boyuttaki 68 spesifik noktayı bulan sistem daha sonra 2. boyuttaki bu noktaların 3. boyuta iz düşümlerini hesaplayarak kamera görüntüsündeki kafanın 3 boyutlu hareketlerini algılıyor. Bu hareketler bilgisayar faresinde yukarı, aşağı, sağa ve sola iletilmektedir. Ayrıca gözleri de kamera görüntüsünden bulan sistem gözlerin açık veya kapalı duruma göre bilgisayar faresinin sol ve sağ düğmelerine tıklayabiliyor.”

Reklam
Reklam

ENGELLİ ÇOCUKLAR DA KAFA HAREKETLERİYLE OYUN OYNAYABİLECEK

İnsan bilgisayar ara yüzünün kullanıldığı sisteme 'Fishlife' isimli açık kaynak kodlu oyunu entegre eden mühendisler, engelli çocukların da faydalanabileceği sadece kafa hareketleriyle oynanabilen oyunu geliştirdiler. Oyunda balığı kafa hareketleri ile hareket ettirip gemilerden düşen yiyecekleri yemeye çalışılıyor ve gemilerden düşen zararlı maddelerden kaçmaya çalışılıyor. Sistem, herhangi bilgisayar faresi ile oynanan oyuna entegre olabilecek şekilde yazıldı.

KENDİ OYUNLARINI YAZMAYI HEDEFLİYORLAR

Mühendisler kendi oyunlarını yazıp entegre ederek Google Play’de yayınlama çalışmaları üzerinde çalıştıklarını belirterek, Google Play'e yüklenecek bu sistemle sadece bilgisayarla değil telefon kullanımı da gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydettiler.

İNSANLIĞA HİZMET EDECEK ÇALIŞMALAR SÜRDÜRÜLÜYOR

Buna ek olarak mühendisler, Otonom Sürüş Sistemleri için şoförün uyuması halinde uyarı veren sistemler, araç kamerasından trafikteki diğer araçları saptayarak kazaları önceden engelleme, yol bulma algoritmaları, işaret dilini bilgisayarda yazıya döken sistemler, hastalıkların belirtilerine göre önceden uyaran sistemler gibi bir çok farklı ve insanlığa hizmet edecek çalışmalarını sürdürdüklerini ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaların Yakın Doğu Üniversitesi adı altında çeşitli konferans ve dergilerde yayınlanacağını bildirdiler.

Reklam
Reklam

(FOTOĞRAF)