Felluce'de şiddet sivilleri vuruyor

Irak'ın Anbar eyaletindeki kentte iki aydır ordu güçleriyle bazı silahlı gruplar arasında süren çatışmalarda, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 100 sivil öldü.

Irak’ta ordu ve silahlı gruplar arasında bir süredir çatışmaların yaşandığı Anbar’da altı hafta içinde yaklaşık 300 bin kişi yerinden oldu.

Felluce Devlet Hastanesi'nin Basın Sözcüsü Wisam İsawi ordunun hava operasyonlarında bazı bölgelerin harabeye döndüğünü, bombardıman nedeniyle binlerce insanın evsiz kaldığını söyledi. 100 kişinin öldüğü çatışmalarda 530 kişi de yaralandı.

İsawi Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, çatışmalarda sivil halkın büyük zarar gördüğünü belirterek, ölü ve yaralı sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

Reklam
Reklam

Irak’ta ordu ve silahlı gruplar arasında bir süredir çatışmaların yaşandığı Anbar’da altı hafta içinde yaklaşık 300 bin kişi yerinden oldu.

Aileler kaçıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği geçtiğimiz hafta, Anbar eyaletinin Felluce ve Ramadi kentlerinden güvenlik sorunu nedeniyle 50 bin ailenin göç ettiğini açıkladı.

Açıklamada, göç edenlerin çoğunun Anbar’ın farklı bölgelerine gittiği, yaklaşık 60 bin kişinin ise diğer vilayetlere göç ettiği kaydedildi.

Böylece ülkede geçtiğimiz yıllardaki çatışmalar nedeniyle göç eden 1,1 milyon Iraklıya yenileri eklenmiş oldu.

Son göç hareketi, Irak’ta 2006-2008 yılları arasında yaşanan şiddetli mezhep çatışmalarından bu yana en büyük göç.

Hükümete tepki

Irak’ta Sünni milletvekili Ahmed Alvani’nin 28 Aralık'ta tutuklanmasının ardından Anbar eyaletinin en büyük kenti Ramadi'de bir yıldan uzun süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alan, Irak ordusu tarafından basıldı. Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi’de çatışmalar başladı.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Felluce'nin tamamında ve Ramadi'nin bazı bölümlerinde kontrolü sağlamasının ardından, ordu büyük çapta operasyon başlatmış ve Ramadi’de kontrolü yeniden ele geçirmişti. Felluce kentindeki çatışmalar ise sürüyor.

Reklam
Reklam