Fellucelilerin yargısız infaz tepkisi

BAĞDAT (İHA)- Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Felluce'de bir camide yaralı bir direnişçiyi kendilerine küfrettiği gerekçesiyle öldürmesi, Felluce'den kaçıp Bağdat'a sığınan ailelerin de büyük tepkisini çekti.

ABD ordusunu vahşetle suçlayan Felluceliler televizyondan seyrettikleri görüntüler karşısında dehşete düştüklerini ifade ettiler. Felluce'den kaçıp çadır kentlerde barınmaya başlayan ailelere, Bağdat'ta yaşayan akrabaları sahip çıktı.

ABD'nin Felluce'de 'Hayalet Öfke' adıyla başlayıp 'Şafak' ismiyle bitirdiği ve bin 600 direnişçinin öldürüldüğü operasyon sebebiyle kentten ayrılan Fellucelilere, Bağdatlılar kucak açtı. Bağdat'ta esnaflık yapan Ebu Mustafa El Duleymi isimli esnaf, 4 kişilik ailesiyle yaşadığı Bağdat'taki evinin kapılarının, operasyon öncesinde şehirden kaçmayı başaran 6 aileye açtı. İki haftadır aralarında akrabalık bulunan 6 aileyle birlikte yaşayan Ebu Mustafa, evde yatacak yer kalmayınca 2 aileyi, başka bir akrabasının yanına göndermek zorunda kalmış.

Reklam
Reklam

Eşi ve dört çocuğuyla birlikte yaşadığı evde bir anda 38 kişi birden yaşamaya başlayan Ebu Mustafa, "Saldırı başlamadan iki gün önce bir, ardından da dört aile geldi. 200 metrekarelik evde 55 kişi yaşamaya başladık. Ama bir süre sonra evde yatacak yer olmayınca 2 aileyi başka bir akrabamın yanına göndermek zorunda kaldım. Onların durumunu da takip ediyorum. Felluce'deki insanlar çok zulüm gördü. Onun için onlara en az böyle yardımcı olmak istedik" dedi.

Evde hep birlikte yemek yiyen ailelerin en büyük tepkisi ise, geçen Cuma günü Felluce'de bir camide yaşanan yargısız infaz görüntülerine oldu. Görüntüleri çocuklarla birlikte televizyonda seyrettiklerini söyleyen Bilal El Dileymi, "Felluce'de elektriksiz ve susuz, ekmeksiz bir ortamda kaldık. Kimyasal silahla vurdular halkı. Bunu doktorlar söyledi" Dedi.

Camide yaralı direnişçinin öldürülmesini vahşet olarak değerlendiren Bilal El Dileymi, "Bu yaralılar savaş kurallarına göre esir olarak kabul edilir. Kameraların önünde bu şekilde yapılan infazın insanlıkla alakası yok. Bu insan haklarına da aykırıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Aynı evde kalan Felluceli bir başka aile reisi Ebu Kerem Ely Dileymi ise görüntüyü seyrettiği anda kendimi tutamadım ve ağlamaya başladım. Sıradan bir görüntü değildi. Yüreğinde merhamet olan kimse bunu kabul etmez" diye konuştu.

Irak'ın ABD'yi ve Irak hükümetini bu şartlar altında sevmesinin mümkün olmayacağını söyleyen Ebu Kerim, "Irak halkı bunun intikamını alacaktır. Camide yapılan bu katliamı karşılıksız kalmayacaktır. Ben bu infazı, çocuklarımın çocuklarına anlatacağım ki, intikam duyguları kaybolmasın. Biz onları Hıristiyan ibadethanelerinde öyle vursak ne yapardı? Bayramın tüm sevincini çocuklarımızın kursağında bıraktılar. Benim bir çocuğum gece kimsenin kendisiyle bayramlaşmamasını istedi. Saddam, Zarkavi ve kimyasal silah. Bunların hepsi yalan. Arap devletleri ve Müslüman devletler bu vahşete niye seyirci kalıyor" şeklinde konuştu.