'Fenerbahçe'yi Galatasaraylılar kurdu'

Divan üyesi Yılmaz, Galatasaray'ın hep ilklere imza attığını, hatta federasyonları bile Galatasaray'ın kurduğunu söyleyince Yarsuvat, araya girdi ve "Fenerbahçe'yi de" dedi.

Artık olağan hale gelen Galatasaray Divan Kurulu Toplantıları, bu kez gündeme bomba gibi düştü. Amatör şubelerdeki harcamaların tartışıldığı toplantıda bir konuşma yapan başkan Duygun Yarsuvat, giderleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi. Türkiye'de amatör olarak değerlendirilen branşların gerçekte amatör olmadığını savunan Yarsuvat, "Bütün amatör şubelerin gideri 95 milyon lira, gelirleri ise 30 milyon lira. Demek ki 65 milyon liralık bir açık var. Çok zor durumdayız esasında. Sadece biz değil, bütün kulüpler zor durumda" ifadelerini kullandı. Duygun Yarsuvat, kulüp üyeleri ve Galatasaraylıları, amatör branşlardaki sporculara sponsor olmaya davet etti. 

Reklam
Reklam

G.SARAY İLE KİMSE ALAY EDEMEZ 

Ardından da Yarsuvat'ın gündeme bomba gibi düşen sözleri geldi. Amatör şubelerin Galatasaray için ne kadar önemli olduğunu anlatan Divan üyesi Oral Yılmaz, Galatasaray'ın hep enleri, ilkleri yaptığını hatta federasyonları bile Galatasaray'ın kurduğunu söyleyince Yarsuvat araya girip "Fenerbahçe'yi de" diye seslendi. Oral Yılmaz'ın buna bir anlam verememesi üzerine "Fenerbahçe'yi de Galatasaraylılar kurdu" dedi ve tartışmanın fitilini bir kez daha ateşledi. Yarsuvat, başkan olmadığı dönemde de bu sözleri söylemiş ancak bu kadar ilgi görmemişti. Radyospor'da, "Maçlarda, Galatasaray'a yönelik esprili pankartlar açılıyor, ne diyorsunuz" sorusuna Yarsuvat, "Galatasaray'la kimse alay edemez. Edirne'den öteye geçememiş kişiler yapar ancak bunu. Elimde dokümanlar da var Fenerbahçe'yi Galatasaraylılar kurmuştur" diyerek kesin ifadeler kullanmıştı.

G.SARAY'A RAKİP OLSUN

Peki, Duygun Yarsuvat'ın sosyal alemi sallayan ve uzun süre konuşulacağa benzeyen, "Fenerbahçe'yi, Galatasaraylılar kurdu" iddiası nereden geliyor? Bu iddia, Galip Kulaksızoğlu'na dayanıyor. Galatasaray Liseli ve aynı zamanda Galatasaraylı bir futbolcu olan Kulaksızoğlu aynı zamanda Fenerbahçe'nin kurucuları arasında yer almıştır. İşte o dönemle ilgili anlatılanlar: Galatasaray'ın eski yöneticilerinden Avukat Haluk Uğur'un rahmetli Ali Sami Yen'in ağzından aktardığına göre; Galatasaray Lisesi'nde öğrenci olan ve futbol takımında da oynayan Galip, bir gün Ali Sami'ye "Galatasaray'a rakip olacak bir Türk takımı daha olsa ne kadar iyi olurdu..." der. Ali Sami de "Buna sen önayak olsana." karşılığını verir ve Galip'in takımdan ayrılmasını onaylar. Galip böylece Fenerbahçe'nin kurulmasına destek verir. Bu destekle Fenerbahçe Galip Bey öncülüğünde, karşı tarafta Kuşdili'nde "Sütçü Bulgar"ın kulübesi tabir edilen mekanda kurulur. Öte yandan Fenerbahçeliler bu iddiaları kabul etmezken, Galatasaray Lisesi uzak olduğu gerekçesiyle Kulaksızoğlu'nu Moda'ya aldığı ve mevcut Fenerbahçe'nin kurucularının da Kulaksızoğlu'nu kulübe kazandırdığını savunuyor.

Reklam
Reklam

İLK ANTRENÖRÜ DALAKLI HÜSEYİN

Fenerbahçe'nin kurucuları arasında yer alan Galatasaraylılar, 1911 yılında Fenerbahçe'de başkanlık yapan Galip Kulaksızoğlu ile de sınırlı değil. Ali Sami Yen, Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye geçenlerin isimlerini şöyle anar: "Fenerbahçe'yi takviye etmek ve bir rakip yaratmak için bizden ayrılan Hasan Fuat, Hamit Hüsnü, Hasan Kamil, Galip, İsmet, Hikmet gibi arkadaşlarımıza gücenmedik ve onları sevmeye devam ettik." Galatasaray forması giyen Dalaklı Hüseyin'in de Fenerbahçe futbol takımının ilk antrenörü olduğu belirtiliyor.

ERGUN HİÇYILMAZ DOĞRULADI

Yarsuvat'ın daha önce yaptığı açıklamalar Fenerbahçe camiasında tepke çekerken sarı-lacivertli tarihçi Ergun Hiçyılmaz tarafından kısmen de olsa doğrulanmıştı. Hiçyılmaz "Bazı kurucular Galatasaraylı demek; 'Bunlar Mekteb-i Sultanilidir' anlamındadır. Ama onlar Galatasaray takımının değil Galatasaray okulunun mensuplarıdır" ifadesini kullanmıştı.

8 YIL SONRA İSMİ KALDIRILDI

1911 yılında Fenerbahçe Başkanlığı yapan Galip Kulaksızoğlu, 2001'deki Fenerbahçe resmi internet sitesinde başkanlar arasında yer alırken, 2008'de listeden kaldırıldı. Şu anki listede ise 1911-1912 yılları arasında O. Fuat Efendi'nin ismi yer alıyor.

Reklam
Reklam