"Fenilketonüri" erken teşhisle önlenebiliyor

Yenidoğan bebeklerin karaciğerindeki 'fenilanin enzimi' eksikliği sonucu ortaya çıkan ve ileri derecede zeka geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığının, erken teşhisle önlenebildiği bildirildi.

Fethiye Sağlık Grup Başkanı Dr. Muhittin Özkan, fenilketonüri hastalığının Türkiye'de tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olduğunu belirterek, "Hastalığın erken dönemde tanımlanması ve tedavisine başlanabilmesi için bakanlığımızın başlattığı bu program, başarıyla sürmektedir. Doğum yapılan hastaneler, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, sağlık ocakları, sağlık evlerinde bebeklerden kan alınarak, tarama merkezi laboratuarlarında incelenmektedir. Hastalık tespit edilirse, ileri tetkikleri yapılarak tedaviye başlanmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TARAMA ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Bebeklerin doğduktan, beslenmeye başladıktan 24-72 saat sonra topuklarından bir damla kanın alınması ve incelenmesinin şart olduğunu ifade eden Dr. Özkan, hastalığın erken teşhisinin tedaviyi başarılı kıldığını dile getirdi. Hastalığın belirtilerinin, bebeğin ilk aylarında, anne ve babalar tarafından fark edilmediğini kaydeden Dr. Özkan, "Hastalık ailelerin dikkatini çekecek düzeyde belirtiler vermeye başladığında da tedavi için geç kalınmış olur. Ancak erken teşhis edilirse, ilaç niteliğindeki özel mamalarla hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastalığın önlenmesi için sağlık personelinin hizmet içi eğitimleri sürekli olarak yapılmaktadır. Hedefimiz yeni doğan her bebeğin tarama testlerinin yapılmasıdır" dedi. Ailelerin fenilketonüri hastalığı hakkında bilgilenmeleri ve bilinçlenmelerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Özkan, hastalık taramasının ücretsiz yapıldığını da sözlerine ekledi.

İHA

Anahtar Kelimeler: