Fenilketonüri hastalığında erken tanı ile zeka geriliği önlenebiliyor

Ailede kalıtım yoluyla geçebilen ve tedavi edilmediğinde çocukta ileri derece zekâ geriliğine neden olan fenilketonüri...

Ailede kalıtım yoluyla geçebilen ve tedavi edilmediğinde çocukta ileri derece zekâ geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığının, erken tanı ile tedavi edilebildiği belirtildi. Sivas Sağlık İl Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, özellikle yeni doğan bebeklerin mutlaka sağlık ocaklarına götürülerek teste tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Fenilketonüri Günü nedeniyle Sivas Sağlık Müdürü Özmercan, bugün bir basın açıklaması yaptı. Fenilketonüri hastalığının, sıkça görülen bir hastalık olduğunu belirten Özmercan, bu hastalığın Amerika’da ve birçok Avrupa ülkesinde her 10 bin ila 30 bin yeni doğanda bir görülmesine rağmen Türkiye’de 3 bin ila 4 bin yeni doğanda bir görüldüğünü kaydetti.
“Her yıl ülkemizde 340–400 çocuk bu hastalıkla doğmaktadır” diyen Özmercan, erken tanı ile önlenebilir olan bu hastalığın, bebek yeni doğduğunda topuğundan alınan 5 damla kan ile teşhis edilebildiğini ifade etti. Özmercan, “İlimizde tüm sağlık ocaklarımız ve hastanelerimiz tarafından yeni doğan bebeklerin topuklarından titizlikle alınan kan numuneleri müdürlüğümüz Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü tarafından Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Laboratuvarı'na gönderiliyor. Teşhis konulan bebelerin takip ve tedavileri zaman kaybedilmeksizin yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalara 2007 Ocak ayından itibaren yine bebeklerde zekâ geriliğine sebep olan Konjenital Hipotroidi hastalığı taraması 2008'de biyotidinaz eksikliği taraması eklenmiş olup aynı zamanda 3 hastalığın taraması yapılmaktadır.” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, yeni doğan bebeklerin 3 önemli hastalık taraması için en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve tüm yeni doğanların taranması için ailelerin sağlık personellerine yardımcı olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz