Ferizli'de heyelan tehlikesi

SAKARYA (İHA) - Sakarya'nın Ferizli İlçesi'nde ormanlık alanda demir madeni çıkarmak için yapılan kazı çalışmaları sonrasında bölgede heyelanların başlaması vatandaşları tedirgin etti.

Ferizli İlçesi Damlıkbayırı mevkiinde bir madencilik şirketi tarafından yapılan kazı çalışmaları ile bölgede heyelanların başlaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Şirketin yaklaşık 50 dönümlük bir alanda ruhsatlı olarak kazı çalışması yapması sonrasında, yaklaşık 10 dönümlük bir alanda heyelanlar yaşanmaya başlanması, çevre sakinlerini tedirgin etti.

Reklam
Reklam

Heyelan olduğu haberleri üzerine Ferizli Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Mehmet Kaşkaş, bir grup vatandaşla bölgeye giderek inceleme yaptı. Kaşkaş, "Gördüğüm manzara karşısında adeta şok oldum. Ferizli İlçesi'nin oksijen deposu ve ilçeyi erozyondan koruyan orman resmen katlediliyor. Bu katliamın durdurulmasını istiyoruz" dedi.

Şirektin, demir madeni çıkarmak üzere, Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nden, hazırladığı ÇED raporu doğrultusunda izin aldığını, ancak firmanın kazı yaptığı yerleri tekrar doldurmaması nedeniyle heyelanların meydana geldiğini ileri süren Dernek Başkanı Mehmet Kaşkaş, firmanın duyarsızlığı nedeniyle heyelanların meydana geldiğini kaydetti.

Kaşkaş, "Heyelanların boyutu her geçen gün artıyor. Şirketin çalışma yaptığı 50 dönümlük ormanlık arazi dışında heyalanlar başladı. Kazı yapılan bölgenin dışında toplam 10 dönüm alan yağmurla birlikte üzerindeki yeşil örtüyle beraber kayıp gitti. Bölgemizde heyelanlar yer yer devam ederken yetkililerin duyarsızlığı bizi daha da üzüyor. Yeşil ağaçlar kesilerek bizi heyelan ve erozyonla karşı karşıya bırakan yetkilileri bölgemize davet ediyoruz. Bu katliama bir an önce dur denmezse, ilçemizde büyük bir heyalan tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Vatandaşlar da bölgede gerekli önlemlerin alınmasını istediler.