Ferlatte: “hikayeler Benlik Anlayışımızı Geliştirir”

İhlas Koleji tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Storytelling Konferansı için geri sayım sürüyor.Konferansa...

İhlas Koleji tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Storytelling Konferansı için geri sayım sürüyor.

Konferansa katılacak isimlerle röportajlarına devam eden Storying dergisi, dünyaca ünlü Storyteller Diane Ferlatte ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Hikâye anlatımını geleneksel bir sanat olarak gören Ferlatte, birçok ülkede anlattığı hikâyelerle tanınıyor. Adeta bir ödül koleksiyoncusu olan usta storyteller 2008 yılında Grammy ödüllerine de aday gösterildi.

Hikâye anlatmasına, ailesinden komşularından hikâye dinleyerek geçen bir çocukluğun vesile olduğunu belirten Ferlatte, bir organizasyonda anlattığı hikâyelerle birlikte hikâye anlatmaya profesyonel olarak başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

“Şu işe bakın ki bir kariyer başlamıştı. Partilerde, okullarda ve kütüphanelerde hikâye anlatmak üzere teklifler almaya başladım. Sonunda, 19 yıllık mesleğim ya da hikâye anlatmak” diyen Ferlatte, sevdiğini belirttiği hikâye anlatımı için bu riski göze aldığını ifade etti.

Ferlatte, hikâyelerin yaşattığı deneyimlerin, değerlerimiz hakkında kararlar alıp ona göre yaşamamızı sağladığını söyledi.

Hikâyelerin ders anlatımındaki faydalarına değinen Ferlatte, hikayelerin içine entegre edilen gerçeklerin daha kolay hatırlandığını belirtti. Kavramların da hikâyelerle daha kolay anlaşıldığını anlatan Ferlatte, şöyle konuştu: “Hikâyeler, başkalarının eylemlerinin sonuçlarını hissetmemizi ve onları yaşamamızı sağlar. Değerler, deneyimlerden çıkardığımız ilkelerdir. Sonuç olarak hikâyelerin yaşattığı deneyimler, değerlerimiz hakkında kararlar alıp ona göre yaşamamızı sağlar.”

Öğretmenlerin hikâye anlatımı için kendilerine güvenmelerini isteyen Ferlatte, bunun için istekli olmaları gerektiğini hatırlattı. Kendisine ünlü hikaye anlatıcısı Jackie Torrence’i örnek aldığını belirten Ferlatte, hikaye anlatmak için daha fazla vakti olmasını istediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Hikayelerin hayatın her alanında kullanılabileceğini vurgulayan Ferlatte, son olarak, “Hikâyeler, her yaştaki insanda mükemmel bir yetenek olan hayal etmeyi geliştirir ve bundan keyif almamızı sağlar. Onlar benlik anlayışımızı geliştirir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz