Ferrari, İnfor'nun Desteğiyle Üretiminde Yüzde 40 Artış Hedefliyor

Yüksek performanslı otomobilleriyle dünyaca tanınan Ferrari, bilişim teknolojileri altyapısını Infor ile yenileyerek üretiminde yüzde 40...

Yüksek performanslı otomobilleriyle dünyaca tanınan Ferrari, bilişim teknolojileri altyapısını Infor ile yenileyerek üretiminde yüzde 40 artış hedefliyor.

Ferrari, müşterilerin teslimat için standart süre olan 12 ay boyunca beklemeye çok daha isteksiz olduğu Çin ve Orta Doğu gibi yeni pazarlarda artan talebi kaliteden ödün vermeden karşılamak için üretim miktarını ve hızını artırmak üzere dünyanın önde gelen kurumsal bilişim teknolojileri uygulayıcısı Infor ile altyapılarının yenilenmesi konusunda işbirliği gerçekleştirdi. Ferrari’nin sahibi FIAT grup şirketlerinin yönetiminde SAP üzerinde standartlaştırılmış merkezi bir bilgi teknolojileri politikası izlerken, ancak hızlı büyüyen ekonomilerde pazar payını yakalayabilmek için daha hızlı üretimin getirdiği zorlukları analiz eden Ferrari, bu tür bir çözümün kendisine göre olmadığına karar verdi. SAP, ne geçmiş üretim yapısı ne de yeni ERP çözümünün uygulanacağı yeni iş modeli çerçevesinde şirketin beklentilerini karşılayamayacaktı. Üretim süreçlerinde hız ve çeviklik talebi karşısında Ferrari, süreçlerini kapsamlı biçimde gözden geçirerek bir dizi iyileştirme hedefi belirledi. Bu süreçte üst yönetim, mevcut ERP (Baan IV) yazılımını en son Infor LN sürümüne güncelleme kararı aldı. Proje endüstriyel (spor araba imalatı), finans ve kontrol, yedek parça ve Grand Prix (Formula 1) bölümlerini kapsayan fazlara bölündü. LN, bilgi aktarım hızından ya da bitmiş ürün kalitesinden ödün vermeksizin müşterilerin talep ettiği sınırsız sayıda özelleştirmenin getirdiği karmaşanın altından kalkabilecek bir esneklik ve otomotiv sektörüne özgü işlevsellik sağladığı için Ferrari’nin organizasyon ve operasyon modeline uygun olduğu belirtildi. LN, müşteriye özel araçlar geliştirilirken operasyon hattında yüksek verimlilik ve tedarik zincirinde kesintisiz sıralama gibi eşsiz bir yeteneğe sahip iken, diğer ERP çözümlerinin uygulama dışında çalışan çizelgeleme algoritmalarına ve MES sistemlerine dayalı olarak çalışması kompleksiteyi, riski, hataları ve maliyeti yükseltti. Ferrari üst düzey yönetimi, proje çerçevesinde tedarik zincirine ve üretim operasyonlarına ağırlık verdi. Ferrari, “sıfır eksik” hedefi çerçevesinde üretim hattına yeni tedarik zinciri süreçleri getirerek, üretim zincirinin herhangi bir noktasında parça eksiği ve bu tür bir eksiğin neden olacağı kabul edilemez gecikmeleri ortadan kaldırdı. Tedarik zinciri açısından bu süreçte malzeme taşıma/ depo yönetimi, üçüncü parti bir lojistik tedarikçisinden satın alınmaya başlandı. Ferrari, stratejinin üretim kısmı için bir şema hazırladı. Müşteriye özel tasarım bileşenlerinin olası kombinasyonlarını içeren bu şema ile Ferrari, doğru bileşenleri doğru yerde ve doğru zamanda hazır etmeyi garantiledi. Araçlar hızla ve müşterilerin beklentilerini tümüyle karşılayacak bir şekilde üretilirken, otomasyon süreçleriyle zaman ve verimlilikte tasarruf sağlandı. Bugün LN, Ferrari’nin üretim ve tedarik zincirinde yaygın olarak kullanılıyor. Dünya çapındaki ticari ağdan gelen siparişler alındıktan sonra müşteriye özel otomobiller tasarlanarak teslim ediliyor.

Reklam
Reklam

Üretim rakamlarında planlanan artışı sorunsuz olarak karşılamak için tedarik zinciriyle üretim teknolojisi arasında gerekli iletişim Infor ION; Infor çözümleri ile Infor dışı uygulamalar arasında bağlantı sağlayan Akıllı Açık Ağ (Intelligent Open Network) uygulaması ile sağlandı. Bu sistem sayesinde sipariş konfigürasyonu, gelişmiş planlama ve çizelgeleme, montaj hattında planlama ve sıralama, tedarikçi yönetimi gibi iş süreçleri entegre edilerek, Ferrari’nin tedarik zinciri ve varlık bakımı ve yönetiminde daha fazla kontrol sahibi olmasına imkan sağlandı. Örneğin ürün ağacında değişiklikler yapılmaya devam edilirken, üretim öncesinde mühendislik değişiklikleri askıya alınabiliyor.

“YENİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ALTYAPIMIZLA ÇOK DAHA MUTLUYUZ”

Tedarik zincirindeki ilk değişim dalgası Ferrari’de önemli bir gelişmeyi beraberinde getirdi. Yeni yapının Haziran 2012’de hayata geçmesiyle birlikte bilgi teknolojileri departmanı, yeni fiziksel üretim teknolojisi ile beraber çalışmaya başladı. LN, bugün üretimin her aşamasında lojistik tedarik zinciri süreçlerini ve verimliliği iyileştiriyor.

Reklam
Reklam

Baan’dan LN’e geçiş; üçüncü parti çözümlere entegrasyon, şirket içi uygulamalar ve ION’la desteklenerek başka satıcıların sağlayabildiğine kıyasla çok daha kısa sürede gerçekleşti. Ferrari, bu geçişin özellikle motor üretiminde yıllık üretim hacminde kayda değer bir artış getireceğinden emin.

İkinci önemli değişim, 2012 sonunda tedarik zinciri ve üretim yönetiminde üretim alanının kontrolünde kullanılan Siemens MES sistemiyle entegrasyon da dahil, “yeni turbo motor üretimi” konseptinin uygulanması oldu. Uygulama, Aralık 2012 ailesinde V8/V12 motoru için başarıyla devreye alındı ve Şubat 2013’te V6 motorlarında da hayata geçecek.

Ferrari, bundan böyle LN ile birinci sınıf ileri planlama ve çizelgeleme, kurumsal varlık yönetimi, montaj hattı yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi yeteneklerini kullanarak çalışmaya devam edecek. LN’in sağladığı ekstra kapasite sayesinde Ferrari, FIAT ailesinin Maserati gibi diğer üyeleri için de motor üretebilecek.

Ferrari’nin Bilişim Departmanı Başkanı Vittorio Boero, “Yeni bilgi teknolojileri altyapımızla çok daha mutluyuz. Esnekliği arttırmanın yanı sıra, sistemdeki anomalilerin sayısını da azalttık, böylece üretim sürecimiz daha da kolaylaştı. Bu değişiklikleri yapmak bizler için faydalı bir deneyim oldu ve personelimizin iç süreçlerle ilgili bilgisini arttırma fırsatı yarattı. Fiziksel üretimin bilgi teknolojileri ile desteklendiği değişim sonucunda bayilikler bazında başlatılan süreçlerle birlikte çeşitli iş departmanları ve bilgi teknolojisi departmanı arasında daha iyi ilişkiler kurmayı başardık” dedi.

Reklam
Reklam

Boero, “Öğrendiğimiz pek çok şeyden biri de, mevcut süreçleri dikkatlice analiz etmek, zayıf noktalarımızı tespit etmek ve bunların en iyi nasıl çözümlenebileceğini anlamak kararının doğru başlangıç noktası olduğuydu. Ayrıca kurumsal kıyaslamaya odaklanarak, üst segmentte yer alan araç üreticilerinin kullandığı üretim süreçlerine kıyasla en iyi üretim süreçlerini sunan bir sisteme sahip olduğumuzu biliyoruz. Aynı yaklaşımı ERP uygulamasının tamamlanması için planlanan yeni gelişim aşamalarında da tekrar edeceğiz. Infor’la yakın iletişime dayalı mükemmel ilişkimiz sayesinde gerekli tüm değişiklikleri etkin bir biçimde gerçekleştirdik. Programın bir sonraki adımlarına doğru ilerlerken, çalışmalarımızda yüksek etki yaratmaya devam etmek için doğru yöntemlere sahip olduğumuz inancındayız” diye konuştu.

FERRARİ HAKKINDA

1929’da kurulan Ferrari, merkezi İtalya Maranello’da yer alan gerçek bir ikon haline gelmiş dünyaca ünlü İtalyan spor araba imalatçısıdır. Enzo Ferrari tarafından Scuderia Ferrari adı altında kurulan şirket, 1947’de sokakta kullanımı yasal otomobillerin üretimine başlamıştır. Ferrari, saygın tarihi boyunca yarışlara, özellikle Formula 1’e sürekli katılmasıyla öne çıkmış ve bu yarışlarda olağanüstü başarılara imza atmıştır. Şirket aynı zamanda yüksek performanslı otomobil pazarında mühendislik, tasarım ve yenilikte lider olarak tanınmaktadır. Ferrari, yarış pistleri dışında da 2011’de 7 bin adetin üzerinde otomobil satarak 2.2. milyar eurodan fazla gelir elde etmiştir. Spor ve lüks otomobil üretiminde başı çeken şirketin satışları yılda yüzde 7 oranında artmaktadır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: