Festivalle 'Türkiye'nin kültürel arşivi' oluşturuldu

Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da 17 yıldır düzenlenen festivalle, "kültürel miras ve korumacılık" temalı bin 500 belgesel ve 7 bin fotoğrafın yer aldığı arşiv oluşturuldu.

Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesinde 17 yıldır düzenlenen "Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" sayesinde, ''kültürel miras ve korumacılık'' temalı yaklaşık 8 bin 500 belgesel ve fotoğraf toplandı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu'da 1999'da ulusal düzeyde başlayan, 2004'te uluslararası boyut kazanan festivalin bu yıl 17'ncisi düzenlendi.

Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkmak amacıyla gerçekleştirilen festivale, şimdiye kadar yaklaşık 20 bin eserle başvuruldu. Toplam bin 500 belgesel ile 7 bin fotoğraf ise festivalde yarıştı.

"Kültürel miras ve korumacılık" temasının ışığı altında tarihsel, kültürel ve doğal çevrenin geleceğe taşınabilmesinin de hedeflendiği festivalde, her yıl belgeselde 9, fotoğraf alanında ise 6 esere ödül veriliyor.

Dereceye giren belgeseller, ilçede yakın zamanda restore edilip hizmete açılan tarihi Muallimler Birliği binasındaki cep sinemalarda vatandaşlar tarafından izlenebiliyor, fotoğraflar ise sergileniyor.

Belgeselin "Oscar"ı

Safranbolu Belediye Başkanı ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine, ülkenin en uzun soluklu belgesel film yarışmasına ev sahipliği yaptıklarını, 17 yıldır belgeselin "Oscar"larını ilçede belirlediklerini söyledi.

Türkiye'nin en fazla belgesel film arşivine sahip olduklarını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tarihi noktalarının, korunması gereken kültürlerinin, doğal güzelliklerinin, somut olmayan kültür mirasının, inanışlarının, yemek çeşitlerinin, örf ve adetlerinin yer aldığı arşiv elimizde var. Sanatçılara ve bilimsel araştırmalar yapanlara elimizde bulunan arşivleri açmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız iş birliğinde bu belgesel filmlere yönelik gösterim günleri yapmak istiyoruz. Safranbolu'da her hafta, farklı konular içeren belgeselleri, bu amaçla restore ettiğimiz Muallimler Birliği binasında yayınlamak için çalışmalar yapıyoruz."

Çok zengin, alanlarında uzmanlaşmış kişilere ait arşivin ellerinde bulunduğunu anlatan Aksoy, arşivlerini genişletmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Son festivalde ''Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul'' belgeseliyle birinci olan yönetmen Oğuzhan Alparslan ise belgesel alanında böyle uzun soluklu festival düzenleme başarısı gösterenlere teşekkür etti.

Festivalin yapıldığı Safranbolu'yu "küçük İstanbul" olarak değerlendiren Alparslan, şöyle konuştu:

"Tarihçiyim, arşiv oluşturmanın ve korumanın önemini iyi biliyorum. Gelecek nesillere kültürel mirasımızın arşiv aktarımları, bu tip gönüllü faaliyetlerle ve çalışmalarla oluyor. Yoksa zaman akıp geçiyor. Akıp geçen zamanın bir ucundan tutan, bunu kayda düşen insanlara ihtiyacımız var. Bu kimi zaman tarihçi, belgeselci, bestekar oluyor. Türkiye'nin de akıp giden zamanında yakaladığımız nokta, Safranbolu sayesinde 100-200 yıl sonrasına bırakacak kültürel miras olacak."