Yaz tatilinizi Fethiye'de geçirmeyi planlıyorsanız huzur, doğa ve muhteşem manzaralarla dolu anlar yaşayacaksınız demektir. Yaz aylarının favori lokasyonlarından olan Fethiye, ziyaretçilerine buz gibi tertemiz sularda serinleme imkanı sunarken, doğada vakit geçirerek dinlenme ve dinamik sokaklarda eğlenme olanağı da tanır. Bunun yanı sıra Fethiye'de geçirilen sıradan bir günde bile çevrede keşfedilecek sayısız nokta bulunur.
Fethiye yaz tatilini çok daha keyifli ve unutulmaz hale getirecek yerleri şu şekilde listeleyebiliriz:
Babadağ eteklerinde kalan Kelebekler Vadisi, bakir doğası ile Fethiye'de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. İçinde bulunan Kral Kelebekleri sebebiyle bu ismi alan vadi, aynı zamanda pek çok endemik bitki türüne ve göz alıcı dalış rotalarına ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 50 metreden dökülen şelalesi, doğal kamp alanları ve bembeyaz kumsalıyla birinci derece doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisi, her yıl yerli yabancı sayısız turist ağırlıyor. Bölgeye ulaşım genellikle Fethiye'den kalkan günübirlik teknelerle sağlanıyor. Ancak dilerseniz, yukarıda yer alan Faralya Köyü'nden de aşağı inmeyi tercih edebilirsiniz.
Faralya; Fethiye merkeze 25, Ölüdeniz'e ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan, harika manzaralara sahip bir köy. Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu arasında kalan bu köy, sit alanı ilan edilen ve her tarafından adeta tarih ile doğal güzellik fışkıran bir bölge. Bu nedenle Kelebekler Vadisi'ne kadar gitmişken yukarıdaki bu cenneti keşfedebilir, ardından yüzü Akdeniz'e bakan Kabak Koyu'na yürüyerek veya dolmuşla ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye'nin en güzel koylarından olan Kabak Koyu, Kelebekler Vadisi'nden daha kalabalık ve popüler bir bölge. Ancak masmavi denizi, ormanlık alanları ve huzurlu yapısıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Bölgede konaklama için sayısız seçenek bulunduğundan, manzarası en çok hoşunuza giden yeri seçmeniz de mümkün.
Telmessos açık hava tiyatrosu, Fethiye Yat Limanı'nın hemen arkasında yer alıyor. Birçok rivayete göre adını Apollon'un oğlu Telmessos'tan aldığı düşünülen kentin tiyatrosu, günümüzde hala aktif bir etkinlik alanı olarak kullanılıyor. Ayrıca Fethiye sakinleri ve bölge ziyaretçileri tarafından seyir terası olarak kullanılıyor. Yerleşimin tam göbeğinde yer alan bu tiyatroda denk gelirseniz klasik müzik konserlerini dinleyebilir, tiyatro gösterileri izleyebilir veya gün içinde soluklanarak vakit geçirebilirsiniz.
Şehir merkezindeki Amintas Kaya Mezarları, M.Ö. 4000'lerden kalma ender eserlerden. Likyalıların, statüsü yüksek kişiler için dağı oyarak inşa ettiği mezarlara yaklaşık 100 basamakla çıkış yapılıyor. Yaklaştıkça ihtişamı artan doğal kaya mezarlara, merkezden 15 dakikalık araç yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Büyüklü küçüklü mezarlar arasında en güzeli ve görkemlisi Amintas'a atfedildiğinden bölge de bu isimle adlandırılıyor. Ahşap kirişleri andıran oymaları, gotik kemerleri ve çeşitli freskleriyle büyüleyici olan mezarlar, aynı zamanda harika bir Fethiye manzarasına sahip.
Kayaköy, 5000 yıldan uzun tarihiyle Fethiye'nin en önemli bölgelerinden. Likyalılar tarafından kurulan Kayaköy ilk önce Rumlar, sonra Trakyalılar tarafından terk edildiğinden günümüzde hayalet bir köyü andırıyor. Bu nedenle birçok noktası harap olmuş durumda fakat altında dev bir tarih yattığından asla atlanmaması gereken bir lokasyon. Her biri sessiz bir hikaye anlatan kiliseleri, okulu, kütüphanesi, gümrük binası, hastanesi ve konutları ile oldukça zengin bir tarih barındırıyor. Ayrıca oturduğu konum itibariyle benzersiz manzaralar sunuyor.
Seydikemer İlçesi yakınlarındaki Tlos Antik Kenti, Fethiye'den 42 km uzaklıkta. Bölgenin en yüksek dağı olan Ak Dağ yamaçlarında bulunan antik yerleşim, Eşen Nehri'ne kadar uzanan oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Bu nedenle burayı gezmeyi planlıyorsanız nispeten uzun vakit ayırmanız gerekebilir. İçinde kendi kaya mezarları, akropolü ve tiyatrosu bulunan antik kent, savunmaya elverişli dağlık arazisiyle dikkat çekiyor ve eski egemenliklerden kalma önemli izler barındırıyor. Hakkında anlatılan pek çok efsane ve rivayet de burayı, Fethiye gezileri için popüler bir lokasyon haline getiriyor.
Katrancı Koyu Tabiat Parkı, hem kamp hem günübirlik deniz etkinlikleri için tercih edilen bir bölge. Bakir doğası ve temiz denizi ile dikkat çeken koy, merkeze 16 kilometrelik mesafede bulunuyor. Yeşilin maviyle kucaklaştığı koyda piknik ve dinlenme için yeterli alan mevcut. Dolayısıyla kent kalabalığından uzaklaşarak dinlenmek ve harika doğanın tadını çıkarmak için ideal bir lokasyon. Ancak hem tekne turlarının etkisiyle hem de merkeze yakın olması sebebiyle bazı dönemlerde yoğun olabiliyor.
Paspatur Çarşısı, ilçenin hem kalbi hem de vitrini konumunda. Marina ve Çarşı caddeleri arasında kalan çarşı, oldukça renkli ve güzel sokaklara ev sahipliği yapıyor. Sokaklar üzerinde alışveriş yapılacak, bölgeye özgü hediyelik eşya alınacak pek çok sevimli dükkan bulunuyor. Ayrıca kafeler, barlar, restoranlar ve butikler de bu dokuya eşlik ediyor. Dar sokaklardaki tarihi evleri keşfetmek ve bölgeyi yakından tanımak için Fethiye'ye gitmişken Paspatur Çarşısı'na da en azından bir kere uğramanız gerek. Toplam 5 sokaktan oluşan çarşıda; bölgeye özgü lezzetleri tadabilir, renkli kafelerde mola verebilir veya canlı müzikli barlarda eğlenebilirsiniz.
Ölüdeniz; sadece Fethiye'nin değil, Antalya ve hatta Türkiye'nin de en popüler yerlerinden biri. Bu nedenle eskiden belediyeyken günümüzde mahalle olarak geçiyor. Mavinin büyüleyici tonuyla harika manzaralar sunan ve çam ağacı kokularıyla kendine hayran bırakan Ölüdeniz, gün batımı seyri için ideal bir lokasyon. Şehir merkezinden 13 kilometre uzaklıkta yer alan Ölüdeniz'deki en popüler bölge, içinde tabiat parkının bulunduğu lagün bölgesi. Diğeri ise sahilin ve Belcekız Plajı'nın bulunduğu kısım. Lagüne giriş ücretli olsa da diğer tarafta ücretsiz şekilde deniz etkinlikleri planlayabilir veya alana yayılmış olan butikleri, kafeleri ve barları keşfedebilirsiniz.
Aşıklar Tepesi, Fethiye'yi yukarıdan izlemek için ideal bir konum. Merkezden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta konumlanan tepe, gün batımı ve gün doğumlarında yaygın olarak tercih ediliyor. Buraya gelmişken, limana yığılan tekneleri izleyerek Fethiye'ye tekrar hayran olmamak elde değil. Alanda pikniğe elverişli masalar bulunduğundan sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Hisarönü, Fethiye gece hayatının kalbinin attığı lokasyon. Çam ağaçlarının ve tertemiz dağların arasında kalan bu merkezi alan, sayısız mekana ve lokantaya ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle bölgedeki ara sokakları keşfetmek oldukça keyifli. Ayrıca yerli yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir alan olduğundan her zevke hitap eden seçeneklere sahip. Küçük bir İngiliz mahallesine benzetilen Hisarönü'nde aradığınız ne varsa bulabilirsiniz.
Fethiye'nin en huzurlu bölgelerinden olan Yediburunlar, doğa seslerini dinleyerek sakinliğin tadına vermak için gerçekten mükemmel. Karaağaç Köyü'nün ilerisinde yer alan bölge toplam 7 adet burundan oluştuğundan bu ismi almış durumda. Likya Yolu'nun bir kısmını barındıran bölgede oldukça keyifli yürüyüş rotaları da mevcut. Bu nedenle gerek doğa yürüyüşü yapmak gerek manzara izlemek için tercih edilebilir.
Saklıkent Milli Parkı, Fethiye'ye 47 kilometre mesafede bulunan ve suyun kalkerli araziyi aşındırması sonucu oluşan doğal bir kanyon alanı. Koruma altına alınan milli park, yazın kavurucu kent sıcaklarından kurtulmak için ideal. Ayrıca içinde rafting, su sporları, doğa yürüyüşleri ve trekking gibi katılabileceğiniz pek çok aktivite düzenleniyor. Dağlardan akan çayın ortama verdiği serinlik ve büyüleyici kanyon görünümüyle huzur veren Saklıkent'te; olta balıkçılığı, piknik ve çamur banyosu gibi etkinlikler planlamanız da mümkün. Bu kurtarılmış bölgeye araçla, toplu taşımayla veya başka bölgeleri de görebileceğiniz turlar aracılığıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yakapark da tıpkı Saklıkent gibi sıcak havalardan korunmak için harika bir bölge. Akan buz gibi suyun serinliği ile enfes yemekler tüketeceğiniz vadinin her köşesinde harika yer sofraları kuruluyor. Buradaki suyun soğukluğu o kadar fazla ki işletmeler, suda 5 veya 15 dakikadan fazla duranlara çeşitli ödül menüler veriyor. Yakapark'ı; harika köy ekmekleri ve balık yemekleri yemek, yayık ayranı içmek ve daha pek çok bölgeye özgü lezzeti keşfetmek için tercih edebilirsiniz. Sadece huzur içinde dinlenmek ve manzaranın tadını çıkarmak için bile burayı ziyaret etmek isteyebilirsiniz.
Likya Yolu; Fethiye'den Antalya'ya uzanan, yaklaşık 520 kilometrelik bir yürüyüş rotası. Harika manzaralar sunan rota bu nedenle dünyanın en iyi uzun soluklu yürüyüş rotalarından biri olarak geçiyor. Antik Çağ'da Likyalıların ticaret amacıyla kullandığı rotayı tamamen yürümek biraz iddialı olabilir. Ancak burada yapacağınız 1-2 saatlik bir yürüyüş bile size benzersiz bir deneyim sunacaktır. Dolayısıyla özellikle Kelebekler Vadisi veya Kabak Koyu'na gitmeyi planlıyorsanız, Likya Yolu'nun en popüler rotası olan bu iki bölge arasını yürüyerek geçebilirsiniz.