Fethiye’de 6 Farklı Bitki Topluluğu, 18 Habitat Sınıfı Tespit Edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde 2010 yılında başlattığı proje sonuçlandı....

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde 2010 yılında başlattığı proje sonuçlandı. Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’ndeki biyolojik çeşitliliği araştıran bakanlık, 6 farklı bitki topluluğu, 18 farklı habitat sınıfı tespit etti. Ayrıca bölgede 126 kuş türü, 117 böcek türünün olduğu belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fethiye-Göcek ÖÇK Bölgesi’nde 465 kilometrekare karasal alanda biyolojik çeşitliliğin tespiti projesini 2010 yılında başlattı. Proje ekibinde ekolog, bitki sosyolojisi uzmanı, bitki sistematik uzmanı, memeli uzmanı, kuş uzmanı, iki yaşamlı ve sürüngen uzmanı, omurgasız uzmanı ile coğrafi bilgi sistemi uzmanı yer aldı. Biyolojik çeşitlilik projesi kapsamında bölgedeki bitki toplulukları, EUNIS habitat sınıfları, bitki türleri, memeli, kuş, iki yaşamlı, sürüngen ve böcek türleri üzerine ayrıntılı çalışmalar yapıldı. Detaylı inceleme ve araştırmanın ardından 2012 yılında sonuçlandırılan projeden ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Hazırlanan rapora göre bölgede 6 farklı bitki topluluğu tespit edildi. Aetheorhizo bulbosae-Pinetum brutiae, Quercus aucheri-Oleetum europaeae birliklerinin endemik olduğu öğrenildi. Bu türlerin sadece Türkiye'de bulunduğu bildirildi. Ayrıca bölgede 18 farklı EUNIS habitat sınıfı tespit edildi. Bu habitatlardan Akdeniz çam ormanının bölgenin yüzde 49’unu kapladığı, bu habitatı yüzde 22’lik oran ile Doğu Akdeniz frigana habitatının izlediği bildirildi.

Reklam
Reklam

Araştırma sonucunda Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin floristik açıdan da zengin olduğu ortaya çıktı. Alanda yapılan floristik çalışmalar sonucunda 71 familyaya ait 261 cins ve bu cinslere ait de 408 takson tespit edildi. Bu taksonlardan 52’sinin sadece Türkiye’de bulunduğu kaydedildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, araştırma sonuçları ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bölgede 17 memeli türü tespit edildi. Bölge için en önemli memeli türü su samuru. Fethiye-Göcek ÖÇKB sınırları içinde 126 kuş türü saptandı. Bölgenin kuşlar açısından en önemli alanları Kocagöl, Baldırnaz Gölü ve Küçük Dalyan Gölü ve çevresindeki sulak alanlar. Bölge 6 iki yaşamlı ve 18 sürüngen türünü de barındırıyor. Bölgede tespit edilen Lyciasalamandra fazilae endemik bir tür ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (lUCN) koruma kriterlerine göre “tehlike altında (EN)” olan türler içinde bulunuyor. Bölgede 117 böcek türü tespit edildi. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yükseklik farklarının çok olmaması, bitki örtüsünün genelde tüm alanda benzer dağılış göstermesi ve alanın büyük bir kısmının orman habitatlarıyla örtülü olması sebebiyle böcek gruplarının dağılımında homojenlik göze çarpıyor.

Reklam
Reklam

Proje sonucunda bakanlık Fethiye bölgesindeki olumsuzlukları gidermek için bir dizi önlem paketi hazırladı. Bakanlık önümüzdeki süreçte Fethiye-Göcek bölgesinde ıslah çalışmasına başlayacak. Bölgede yapılacak olan ıslah çalışmalarından bazıları şöyle:

“- Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin keçiden ziyade büyükbaş beslemeleri teşvik edilecek. Çünkü keçiler özellikle maki ve frigana habitatlarına büyük zarar veriyor.

- Ağaçlandırma yapılırken bölgenin doğal türleri tercih edilecek.

- Doğal kızılçam ve günlük ormanlarının bulunduğu alanlarda turizm faaliyetleri sınırlandırılacak ve habitatı bozan aktiviteler azaltılacak.

- Düz arazide seracılık teşvik edilecek. Doğal habitatların tahrip edilerek sera alanlarına dönüştürülmesine fırsat verilmeyecek.

- Anızların ve sazlıkların yakılmasına engel olunacak, gerekli müeyyideler uygulanacak.

- Kaçak avcılık önlenecek. Kaçak avcılıkla mücadele edilecek."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: