Fethullah Gülen'e yakalama kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık soruşturması kapsamında, şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

1. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini kabul etti

14 ARALIK’ta başlayan Tahşiye soruşturması kapsamında, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen hakkında ‘suç örgütünün lideri’ olduğu gerekçesi ile yakalama kararı çıkartıldı. İstanbul Cumhuriyet savcısı Hasan Yılmaz’ın yakalama kararına yönelik talebi mahkeme tarafından onaylandı.

Soruşturmayı yürüten Savcı Hasan Yılmaz’ın yaptığı başvuruda Gülen’e 3 suçlama yöneltildi:

- “Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak (TCK 109/2 maddesi uyarınca 2 yıldan 7 yıla kadar hapis)”
- “İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma (267/7 maddesi uyarınca 3 yıldan 7 yıla kadar hapis)
- Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme (TCK 314/1 uyarınca 10 yıldan 15 yıla kadar hapis)

Reklam
Reklam

Savcı Hasan Yılmaz bu ifadelerinin ardından “Suç örgütünün lideri şüpheli Fetullah Gülen’in 1998 yılında yurt dışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği, giriş çıkış kayıtlarından anlaşıldığı üzere Halen ABD’de yaşayan şüphelinin atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı uzun süreden beri yurt dışında olması nedeni ile kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşılmakla, şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılması talep olunur.”
Yakalama kararını değerlendiren İstanbul 1.Sulh Ceza Mahkemesi hakimi kararı onayladı.

Talep, Sulh Ceza Hakimliği'nce karara bağlayacak. (AA)

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter hesabından o belgeyi yayınladı.

Kırmızı bülten

Bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılır. Kırmızı Bülten’in geçerlilik süresi 5 yıl olup, her 5 yıl sonunda yenilenmesi üye ülkenin talebine bağlı olarak değişebilir.

İade sözleşmesi

Reklam
Reklam

Suçlu iadesi (geri verme), isteyen devlet adli makamlarınca yürütülen bir soruşturma, kovuşturma veya isteyen devlet mahkemelerince verilip kesinleşmiş bir mahkeme hükmü nedeniyle, istenilen devlet ülkesinde bulunan şüpheli, sanık veya hükümlünün isteyen devlete teslim edilmesidir.

ABD ile iade sözleşmesi

Birçok ülke Kırmızı Bülten’i direkt olarak yakalama müzekkeresi kabul ediyor. ABD ve Kanada gibi ülkeler ise Kırmızı Bülten’i sadece suçlunun yer tespiti hükmünde uyguluyor. Gülen ile ilgili Kırmızı Bülten çıkması halinde ABD, sadece yer tespiti noktasında uygulayacak. Türkiye, direkt olarak ABD’den Gülen’in iadesini isteyebilir. Türkiye ile ABD arasında, 1980 yılında Suçluların İadesi (geri verme) sözleşmesi imzalandı. Ancak ABD, bu talebi reddedebilir.

Anahtar Kelimeler: