"FETÖ dünyanın alışık olduğu bir terör örgütü değil"

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü: - "FETÖ dünyanın alışık olduğu bir terör örgütü değil" - "Türkiye PKK, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ gibi dört, beş tane terör örgütüyle aynı anda mücadele ediyor. Bunların önemli bir kısmının Avrupa uzantıları ve bağlantıları da var. Belçika da AB'ye ve NATO'ya ev sahipliği yapması nedeniyle, Avrupa'nın başkenti olarak bilinmesi nedeniyle bu örgütlerin faaliyetleri açısından merkezi önem kazanıyor" - "Türkiye ve Belçika, aynı ittifakın içerisinde (NATO) uzun yıllar boyunca aynı ortak tehditlerle beraber mücadele etmiş iki stratejik ortaktır"

BRÜKSEL (AA) - ŞERİFE ÇETİN - Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Belçika dahil Avrupa ülkelerinin Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) ne kadar tehlikeli olduğunu anlamakta güçlük çektiğine dikkati çekerek, "FETÖ dünyanın alışık olduğu bir terör örgütü değil." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gümrükçü, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin demokratik, güvenli ve huzurlu bir ortamda gerçekleşmesinin Türk demokrasi tarihi açısından önemli olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Gümrükçü, seçimlerdeki katılım oranının yüzde 87,5 gibi çok bir yüksek rakam olduğuna, Belçika'da kayıtlı seçmenin de katılım oranının yüzde 60'a vardığına işaret ederek, Türk toplumuna teşekkür etti.

Türkiye'nin 2014'ten bu yana yurt dışındaki seçmene güvenli bir ortamda oy kullanma imkanı tanımak için büyük emek verdiğini de ifade eden Gümrükçü, seçim sonuçlarının Türkiye'ye ve dünyaya hayırlı olması temennisinde bulundu.

- "İkili ilişkilerde olumlu tablo"

Büyükelçi Gümrükçü, Türkiye ve Belçika'nın kökleri tarihe dayalı bir ilişkiye sahip olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ve Belçika, aynı ittifakın içerisinde (NATO), uzun yıllar boyunca aynı ortak tehditlerle beraber mücadele etmiş iki stratejik ortaktır." ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkiyi en özel kılan unsurlardan birinin Belçika'da yaşayan 250 bin kişilik Türk toplumu olduğunu dile getiren Gümrükçü, bunun iki ülke arasında bir dostluk köprüsü oluşturduğunu söyledi.

Gümrükçü, iki ülke arasında olumlu bir ilişki ağı bulunduğuna dikkati çekerek, yıllık 10 milyar avroya yakın dış ticaret hacminin olduğunu aktardı.

Reklam
Reklam

İki ülke arasında en çok ekonomi alanında potansiyel olduğuna değinen Gümrükçü, Türkiye'nin yabancı yatırımcılara verdiği teşvikler ve ekonomik reformların Belçika ve tüm dünya için karlı yatırım imkanları sunduğunu kaydetti.

Gümrükçü, siyasi ve sosyal ilişkiler bağlamında da Türkiye ve Belçika arasında her zaman olumlu bir diyalog ve karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığını belirterek, "Ben genel tabloya baktığımda Türkiye ve Belçika ilişkileri açısından olumlu bir tablo görüyorum." diye konuştu.

- "Üst düzey temaslar hızlandırılmalı"

Türkiye-AB ilişkileri açısından da Belçika'nın ev sahibi ülke konumunda sembolik bir önemi olduğuna dikkati çeken Gümrükçü, özellikle 2004 yılında Türkiye'nin adaylık statüsü kazanması sürecinde Belçika'nın önemli desteği olduğunu anımsattı.

Gümrükçü, "Maalesef son dönemde Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan durağanlık, tıkanıklık, ister istemez Belçika'nın da bu konudaki yaklaşımında bir etki etti." dedi.

Belçika'nın "pragmatik" bir dış politika anlayışı olduğunu değerlendiren Gümrükçü, AB'ye yararı olabilecek, gerekli kriterleri yerine getirecek ülkelerin sırf siyasi nedenlerle Birlik dışında tutulmasına Belçika'nın destek vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Gümrükçü, Belçika'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) iki sene boyunca görev alacağını da anımsatarak, iki ülkenin Ortadoğu Barış Süreci ve bölgesel krizlere çözüm bulma konusunda aynı görüşlere sahip olduğuna, bu alanda da iş birliğinin geliştirileceğine işaret etti.

Seçimlerin getirdiği ortam ve siyasi gelişmelerin yarattığı yanlış anlamalar nedeniyle son birkaç yıldır üst düzey siyasi diyalogda da yavaşlama olduğunu ifade eden Gümrükçü, tüm görüşmelerinde karşılıklı diyalog için açık destek gördüğünü, üst düzey temasların hızlandırılması gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

- "Belçika terör örgütlerinin faaliyetleri açısından merkezi önem taşıyor"

Gümrükçü, ikili ilişkilerdeki en önemli konulardan birinin terörle mücadele olduğunu, bu alanda iyi bir işbirliği ve diyalog bulunduğunu anlattı.

Büyükelçi Gümrükçü, "Özellikle Suriye'deki kriz ve oraya Avrupa'dan giden yabancı terörist savaşçıların yarattığı tehdit ve geri dönüşlerin başlamasıyla Avrupa'nın Türkiye'yle iş birliğine çok daha fazla önem verdiğini görüyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin terörizmden çok çekmiş bir ülke olarak Belçika dahil tüm ülkelerle bu konuda tam dayanışma sergilediğine dikkati çeken Gümrükçü, bu alanda Türkiye'nin de Belçika'dan beklentileri olduğunu dile getirdi.

Gümrükçü ,"Türkiye PKK, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ gibi dört, beş tane terör örgütüyle aynı anda mücadele ediyor. Bunların önemli bir kısmının Avrupa uzantıları ve bağlantıları da var. Belçika da AB'ye ve NATO'ya ev sahipliği yapması nedeniyle, Avrupa'nın başkenti olarak bilinmesi nedeniyle bu örgütlerin faaliyetleri açısından merkezi önem kazanıyor." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ dünyanın alışık olduğu bir terör örgütü değil"

Gümrükçü, ilk etapta başta Belçika dahil tüm Avrupa ülkelerinin "FETÖ'nün gerçek karakterini, ne olduğunu, nasıl esasında farklı ama çok tehlikeli bir terör örgütü olduğunu anlamakta güçlük çektiğini" belirterek şöyle devam etti:

"FETÖ dünyanın alışık olduğu bir terör örgütü değil. Bunlar kendisini maskeleyen, toplumun farklı kesimlerine güzel bir şekilde, yıllara sarih olacak şekilde nüfuz etmiş ama amaç olarak demokratik düzeni yıkmaya, devleti farklı yollardan ele geçirmeye çalışan bir örgüt."

Reklam
Reklam

Bu örgütü anlamanın kolay olmadığına işaret eden Gümrükçü, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ikinci yıl dönümüne yaklaşıldığı bu dönemde, Türkiye'de devam eden davalarda yeni çıkan bulgular ve Türkiye'nin yılmadan, kararlıkla bu alanda yürüttüğü çaba sonrası bu konuda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Gümrükçü, "Ben bugün dünya üzerinde FETÖ'nün masum, tamamiyle dini hassasiyetleri olan bir eğitim, yardım kuruluşu olmadığının anlaşıldığını düşünüyorum." dedi.

FETÖ'nün faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için bir tehlike olduğunu belirten Büyükelçi Gümrükçü, bu konudaki bilgilendirmeye yılmadan devam edeceklerini vurguladı.

Anahtar Kelimeler: