Karabük'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan eski Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı İstihkam Kurmay Albay Sedad Arıcan'ın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık Arıcan'ın avukatları ve eşi katıldı.
Bolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Arıcan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.
Duruşmada, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Karabük Şube Başkanı Ahmet Nur, tanık olarak dinlendi.
Sanık Arıcan, daha önceki duruşmalarda söylediklerini tekrarlayarak, suçsuz olduğunu iddia etti.
15 Temmuz'da Ankara'da olduğunu ve darbe girişimini öğrenir öğrenmez Karabük'e geldiğini aktaran Arıcan, kendi isteğiyle Karabük Valiliğine geçerek Valinin emrinde hareket ettiğini ileri sürdü.
Kendisi gibi sözde sıkı yönetim komutanları listesinde adı olan 7 komutanın dışarıda olduğunu, bazılarının görevine devam ettiğini savunan Arıcan, kendisinin neden hala tutuklu bulunduğuna anlam veremediğini kaydetti.
Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, Arıcan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
- İddianameden
Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Arıcan'ın, darbe günü Ankara'ya gittiği, gece geç saatte Karabük'e döndüğü, komutanı olduğu birliğin üst düzey komutanlarıyla yaptığı 5 dakikalık toplantıya resmi kıyafetle gelinmesini istediği anlatılarak, sözde "İl Sıkıyönetim Komutanları" başlıklı listede adının "Karabük Sıkıyönetim Komutanı" olarak geçtiği, çeşitli illerde FETÖ ile alakalı alınan kişilerin ifadelerinde isminin geçtiği aktarılıyor. Darbe gecesi telefonunda "ABD Washington" menşeli sosyal medya üzerinden iletişimin yapıldığının tespit edildiği, görevliyken çeşitli tarihlerde mülki amirden izin almadan İstanbul, Antalya, Bolu ve Ankara gibi illere gittiği, bu durumum şüphe uyandırdığı ifade edilen iddianamede, sanık Sedad Arıcan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyanı idare etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.