FETÖ soruşturmasında 20 bankacı için gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan FETÖ/PDY'ye ilişkin soruşturmalar kapsamında, 20 bankacı hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltı işlemlerinin başladığı aktarılırken, şu dakikaya kadar 11 bankacının gözaltına alındığı bildirildi. Öte yandan Erzurum'da görülen FETÖ davasında tutuklu yargılanan zabıt katibi Muammer Özil, "Cezaevindeyken itirafcı olan veya suçunu kabul edenlere karşı çok olumsuz bir tavır var" dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan kamu kurum ve kuruluşlarındaki FETÖ/PDY'ye ilişkin soruşturmalar kapsamında, değişik bankalarda görevli 20 bankacı hakkında gözaltı kararı verildi.

Gözaltı işlemlerinin başlatıldığı belirtilirken, şu ana kadar 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanların 'ByLock' kullanıcısı ve Asya Katılım, İller Bankası, Merkez Bankası ile Kalkınma Bankası çalışanı olduğu, kişilerin kurumlarınca açığa alınan veya ihraç edilen kişiler olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

FETÖ'DEN YARGILANAN KATİP: İTİRAFÇILARA CEZAEVİNDE TAVIR VAR

Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan zabıt katibi Muammer Özil, "İlk anda yaşadığımız şok ve olaylar sebebiyle ayrıca bu yapıdan çekindiğim için olanları söyleyemedim. Cezaevindeyken itirafcı olan veya suçunu kabul edenlere karşı çok olumsuz bir tavır ve reddetme şeklinde davranışlar vardı. Ek beyanımı dahi gizlice verdim" dedi.

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası, FETÖ/PDY'nin adliye yapılanmasına yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında Erzurum Adliyesi'nde görevli Muammer Özil, geçen 7 Aralık günü tutuklanarak cezaevine kondu. Özil hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemi ile 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespit edilen Muammer Özil'in iddianamede sohbet toplantılarına katıldığı ve himmet verdiği belirtildi.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması başlanan Muammer Özil, örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmedi. Cumhuriyet Savcılığına verdiği son ifadesinde tüm samimiyetiyle örgüt hakkında bildiklerini anlattığını belirten Muammer Özil, "Savcılıkta örgüt hakkında bildiklerimi, kişileri açıkca anlattım. İlk anda yaşadığımız şok ve olaylar sebebiyle ayrıca bu yapıdan çekindiğim için, olanları söyleyemedim. Cezaevindeyken itirafcı olan veya suçunu kabul edenlere karşı çok olumsuz bir tavır ve reddetme şeklinde davranışlar vardı. Ek beyanımı dahi gizlice verdim. Ben bu yapının örgüt olduğunu kesinlikle bilmiyordum. Sadece dini hassasiyetler ve Allah rızası için Kuran okumak ve ibadet etmek maksadıyla katıldım. Örgüt faaliyeti denebilecek hiç bir olayda yer almadım. Tüm olanları ve bütün içtenliğimle anlattım. Uzun zamandır tutukluyum, kaçma şüphem yok. İstendiği kadar adli kontrol tedbiri uygulanabilir. Tahliyeme ve beraatime karar verilmesini talep ederim" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Duruşma savcısı Fatih Yılmaz mahkemeye sunduğu mütalaada, Muammer Özil'in iddianamedeki gibi cezalandırılmasını istedi. Müvekkilinin 2 aylık çocuğu olduğunu söyleyen Avukat Timurhan Gür ise Özil'e etkin pişmanlık hükümlerinin uyfulanmasının gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti, Muammer Özil'in savunması sırasında vermiş olduğu kişiler hakkında, silahlı terör örgütü eyleminden dolayı bir soruşturma yapılıp yapılmadığının araştırılmasını talep ederek duruşmayı erteledi. (DHA)

Anahtar Kelimeler: