Fetö'nün Gizli Toplantılarının Yapıldığı "pinhan Restoran Davası"nda Görevsizlik

  Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA) FETULLAHÇI Terör Örgütü (FETÖ)'nün gizli toplantılarının yapılarak örgüte finansman sağlandığı iddia edilen Maltepe'deki Pinhan Restaurant Cafe'nin yöneticileri ve çalışanlarının

Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA) FETULLAHÇI Terör Örgütü (FETÖ)'nün gizli toplantılarının yapılarak örgüte finansman sağlandığı iddia edilen Maltepe'deki Pinhan Restaurant Cafe'nin yöneticileri ve çalışanlarının aralarında bulunduğu 14'ü firari, 12'si tutuklu 47 şüpheli hakkındaki açılan dava görevsizlik gerekçesiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Dava dosyası Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan görevsizlik nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi iddianamenin kabulüne karar vererek, soruşturmanın FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiden önce başladığını belirterek, soruşturma konusunun yargı çevresinin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve yetkili ağır ceza mahkemesi olduğunu kaydetti. Heyet, bu nedenle dava dosyasının yetkili Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Soruşturmayı yürüten savcılık, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, mahkemenin görevsizlik kararının yerinde ve yasaya uygun olduğunu belirterek, itirazı reddetti. Dava dosyası Anadolu Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Reklam
Reklam

İDDİANAMEDEN...

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan fezleke ile gönderilen soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından tamamlanmıştı. 139 sayfalık iddianamede, emniyet müdürlüğünü birden fazla kişinin arayarak Maltepe sahilinde işletilmekte olan Pinhan Restaurant Cafe'nin "FETÖ'nün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, burada himmet ve diğer gelirlerin sanki şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduklarını beyan ederek ihbarda bulundukları" belirtildi. Bu ihbarlar üzerine 11 Eylül 2015'te Pinhan Restoran'ın arka kısmında park halinde bulunan bir kamyonet içerisinde yapılan aramada, bir kısım tediye fişlerinde cari olarak ödendikleri ibaresi bulunduğu, bir kısım tediye fişlerinde ise örgütün önemli kişilerinin ya da önemli toplantılarının olduğu bölümlerde "Ödenmez" yazılarının yetkilerinin imzalarıyla mevcut olduğu, "Mini kasa" isimli belgede ise himmet hesabının tutulduğu, kimden ne kadar alındığı, kime ne kadar verildiğinin belirlendiği, özellikle Mısır'da örgüt adına yapılan okulun tüm bilgi, belge, döküman ve harcama belgelerinin sanki bu kafe-restoranda bir muhasebeci gibi saklandığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

ÖRGÜTÜN GİZLİ TOPLANTILARI İÇİN DÜŞÜNÜLMÜŞ

İddianamede, Pinhan kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre "Gizli,Saklı,Gizlenmiş ve Çok Gizli" anlamlarına geldiğine dikkat çekilerek "Bu restaurant-cafe basit bir işyeri olarak düşünülerek ticari amaçla kurulmuş değildir. Tedbir ve gizlilik bu silahlı terör örgütünün dolayısıyla da örgüt üyelerinin ve kısmen de sempatizanlarının ruhuna ve damarlarına işlemiştir. Burası örgütün emir ve talimatları doğrultusunda örgütün tüm gizli toplantılarının yapılacağı, kararların alınacağı ve uygulanacağı bir yer olarak düşünülmüş ve o amaçla açılmıştır" denildi.

PARA TRANSFERİ ÖRGÜT HİYERARŞİSİYLE YÖNETİLDİ

İddianamede, şüpheli Ali Çelik'in sahibi olduğu Birim Gayrimenkul (Pinhan Restoran ) firmasında yine örgütsel kararların alındığı ve icrası için yine kendi örgüt üyelerine tebliğ edildiği toplantıların yapıldığı, bu toplantıların genellikle yemekli olduğu vurgulandı. FETÖ/PDY'nin lideri Fetullah Gülen'in talimatlarıyla örgütün bir dönem Türkiye imamlığını yapan 2 numaralı ismi olan ve halen hakkında soruşturma yürütülen Mustafa Özcan'ın örgüte maddi menfaat sağlamak amacıyla birçok şirket kurduğu, bunları şüpheliler Ali Çelik ve Hızır Güngör gibi örgütte güven sağlamış finansörlere kurdurduğu belirtildi. Böylece FETÖ'ye finans sağlamak için Ali Çelik'in kendi yönetimi altında olan ve yine örgütte üst düzey yönetici olduğu değerlendirilen şüpheliler Metin Birdal, Ahmet Çelik, Hızır Güngör ve Mehmet Gözütok ile ortak hareketli şirketlerin de aynı amaçla kurulduğu bu sayede para transferini örgüt hiyerarşisiyle yönettiklerinin değerlendirildiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

KAPATILAN FETÖ DERNEKLERİ TOPLANTI YAPMIŞ

İddianamede, FETÖ'nün dernekleri oldukları tespit edilerek faaliyetlerine son verilen TUSKON, FİADER, ATILIM ve MARİFED gibi dernek ve kuruluşların burada yemekli toplantı yapmalarının, yemek karşılığının ticari bir kuruluş olan bu kafe-restoran tarafından "ödenmez" fişiyle alınmamasının ise hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade edildi. Bu özel kurum ve kuruluşlar kapalı devre usulünün bir gereği olarak kendi içlerinde birbirleriyle iş yaparak paranın kendi içlerinde döngüsünü sağlamak ve izini kaybettirmek maksadıyla toplanan himmet, kurban, burs ve abonelik gibi paralarla harmanlayarak sanki ticaretten elde edilmiş süsü verilerek piyasaya sürüldüğü anlatıldı.

"HAYIR İÇİN ÇEK VEREN İŞ ADAMLARI İCRA BASKISI GÖRDÜ"

Örgütün ilk başlarda himmet, kurban, burs gibi faaliyetlerde peşin ya da vadeli nakit olarak çalıştığı halde bir süre sonra senet ve çeki fazla olarak kullanmaya başladığı anlatılan iddianamede, "Kendisinden himmet istenen işadamı o an itibarıyla mali durumunun bozuk olduğunu beyan ederek ileri tarihli çek vermektedir. Çeki alan örgüt mensupları onu hemen tedavüle koyarak işadamına haciz gelmesine bile neden olmuşlardır. Belki de hayır için çek ve senet verip karşılığında icra baskısı gören kişilerin bulunduğu tek yer Türkiye'dir. Bütün bunlar bu silahlı terör örgütünün hayır ve hizmet hareketi olmadığının delillerindendir" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

"FETÖ'NÜN FİNANS ORGANİZASYONUNUN ÖNEMLİ KISMI YÖNETİLDİ"

Bu kafe-restoranın ticari bir işletme olması gerekirken, kurban parası toplamak için belge bastırdıkları, milleti zorunlu tutmak üzere listeler hazırladıkları, ancak hiç bir yerde, derneklerinde, vakıflarında kesilen kurbanlarla alakalı bir bilgiye rastlanmadığına dikkat çekildi. Toplanan kurban paralarının çetelesi tutulduğu halde kurbanlarla ilgili hiç bir belgenin bulunmamasının da kurbanların kesilmediğine ve örgütün amaçları doğrultusunda başka alanlarda kullanıldığının anlaşıldığı ifade edildi. İddianamede, FETÖ/ PDY'nin yönetiminde yer alan şüpheliler ile örgüt üyesi olan şüphelilerin, Maltepe'deki Pinhan Restoran ve uzantısı birkaç şirketle, uzun dönem bir araç ve kaynak olarak kullandıkları ve yönetiminde yer aldıkları Asya Katılım Bankası A.Ş' yi de dahil ederek örgütün eylemlerinde kullanılmak üzere FETÖ'nün finans organizasyonun önemli bir kısmını yönettikleri anlatıldı.

8 ŞÜPHELİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

İddianamede, şüpheliler Ali Çelik, Ahmet Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Uğur Akkoç, Bekir Çelik ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahte pasaportla Bulgaristan'a giden daha sonra Türkiye'ye teslim edilen Hasan Çelik ile Hüseyin Çelik'in "Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme" suçundan ağırlaştırılmış mübbet hapisle cezalandırılmaları istendi. Şüpheliler Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Salih Aydın ve Uğur Akkoç'un "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçlarından 22,5 yıldan 37'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Diğer tüm şüpheliler hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçlarından 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Ayrıca şüpheliler Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan da 10,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Şüphelilerden 17'si hakkında "Örgüt propagandası yapmak suçundan" 7,5 yıla kadar; aralarında firari şüpheliler Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprücü, Mehmet Barut ve Ömer Barut'un da bulunduğu 7 şüpheli hakkında ise "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 10,5 yıla kadar hapis cezaları istendi.

Reklam
Reklam

5 ŞİRKETİN MÜSADERESİ İSTENDİ

Şüphelilerin şahsi mal varlıklarının müsaderesinin (zoralımının) talep edildiği iddianamede, silahlı terör örgütünün emir ve talimatlarıyla kurulan ve işletilen, bu bağlamda bu örgüte sürekli insan ve finans kaynağı temin edildiğinden kayyım atanan Birim Gayrimenkul İnşaat Turizm ve Gıda Sanayi A.Ş., Birim Sigorta Acenteliği Ltd. Şti., Herkül Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti, Pinhan Restaurant İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Penta Grup Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirketlerin müsaderesi de istendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz