"FETÖ'nün Sakarya Yapılanması" davası

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 39'u tutuklu, 4'ü tutuksuz, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar, avukatları ile sanık yakınları katıldı.

Duruşmanın dördüncü gününde sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.

Tutuklu sanık Remzi Çinemre savunmasında, 2012 yılında düzenlenen gezi organizasyonuyla, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gittiğini söyledi.

Reklam
Reklam

ABD'ye yapılan gezinin gezinin dördüncü gününün serbest olduğunu belirten Çinemre, "Böbrek rahatsızlığımdan dolayı otelde kaldım. Uçak dönüşünde Pensilvanya ziyareti konuşuldu. Ben Pensilvanya'ya gidenlerden değildim. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Hiç kimseye Bank Asya'ya para yatırma tavsiyesinde bulunmadığını belirten Çinemre, bu bankada kredi kartının dışında başka hesabının olmadığını ve buraya talimatla para yatırmadığını kaydetti.

Tutuklu sanık Sadık Koçak da dosyada yargılananları tanımadığını öne sürdü.

Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) kapatılan Kaynarca Eğitim, Kültür ve Kişisel Gelişim Derneği'ne 2007 yılında üye olduğunu ifade eden Koçak, "Dernek yerel bir dernektir. 2009 yılında eşimin rahatsızlığı nedeniyle, derneğin hiçbir faaliyetinde yer almadım. İddianamede geçen Kaynarca ilçesindeki Işık Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilere burs verdiğim iddiasını reddediyorum. 2009 yılında Kaynarca ilçe müftüsü tarafından yurt öğrencilerine Kur'an-ı Kerim öğretimi hususunda görevliydim. Resmi görevlendirme değildi. Ben şifahi görev yaptım. Ücret almadım, talep etmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi talep ediyorum." şeklinde savunma yaptı.

Reklam
Reklam

Sanıklardan 6'sının daha savunmasını alan mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 4 bölüm ve 959 sayfadan oluşan iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtilerek, "Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli olarak katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamaksızın itaat eden ve maddi gücü yerinde olan kimseler seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığı belirlenmiştir." denildi. Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçildiği aktarılan iddianamede, "Mali heyetler yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunduğu 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan onbeşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.