Feyzioğlu: Çift başlı yargıyı sonlandırmalıyız

Silivri Cezaevi'nde İlker Başbuğ, Bilgin Balanlı, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan'la görüşen Feyzioğlu daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Özel Yetkili Mahkemeler tarafından görülen son yılların önemli davalarında yeniden yargılanmanın önünü açacak bir formül bulunması için gerçekleştirdiği temaslar kapsamında bugün Silivri cezaevinde görüşmelerde bulundu.

Feyzioğlu açıklamada, "Türkiye'de çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız ve mahkemelere bu davaya yeniden bakacaksın diye yasama emri getirmediğimiz takdirde çözüm olmayacaktır" dedi.

Konuyla ilgili geçen hafta da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmiş olan TBB Başkanı Feyzioğlu, özel görevli mahkemelerin tamamen kapatılmasını talep etti.

Reklam
Reklam

'Kanadoğlu'nun önerisine olumsuz yaklaşıldı'

Feyzioğlu şunları söyledi:

"Temmuz 2012'de özel görevli mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken aynı anda bir büyük yanlışlık yapıldı ve bu mahkemelerin ellerindeki işleri bitirinceye kadar çalışmalarına karar verildi. Fevkalade yanlış oldu."

"Bahsettiğimiz değişiklik geçici 2. Madde değişikliğidir. Bu yüzden bugün Türkiye'de ciddi bir hukuk trajedisi yaşanmaktadır. Biz geçici 2. Madde olmasaydı fikrinden yola çıkarak bir yasama çözümü ve yargının yine kendi onurunu temizleyeceği bir formül sunuyoruz. Geçici 2. maddenin kaldırılması suretiyle özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır. Şu an özel görevli mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay'da görülmekte olan henüz kesinleşmemiş karaların bozulması ve yeniden yargılanması sağlanacaktır."

Feyzioğlu af tartışmalarına da değindi:

"Önümüzde bir af görülmemektedir. Suçsuz insanlar af değil adil yargılama ve beraat istemektedirler. Af bir seçenek olmaktan çıktığında geriye bu işi yargı yoluyla temizlemekten başka çözüm kalmıyor."

Reklam
Reklam

Feyzioğlu, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabri Kanadoğlu'nun 310. maddeye dayanarak Yargıtay Başsavcısı'nın yeniden davalara bakması yönündeki önerisinin Başbuğ, Balanlı, Özkan ve Perinçek tarafından istenmediğini söyledi.

TSK: Adli işlem başvurusu değil suç duyurusu

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada TSK mensuplarının yargılandığı davalarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu ancak adli işlem için başvurulmadığı belirtildi.

Açıklamada suç duyurusunun nedeniyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bazı mensupları ile ilgili yürütülen soruşturma ve davalara yönelik, 'hukuk devleti olmanın gereği olarak, yargılamayı etkileme niteliğinde olabilecek beyanlardan kaçınılmış; sadece yetkili makamlarla görüş ve düşünceler paylaşılmış, tekliflerde bulunulmuş, sonuçları beklenilmiş ve bu nedenle süreç içerisinde herhangi bir adli işleme başvurulmamıştır."

"Ancak siyasi bir şahsiyetin basında yer alan ifadeleri üzerine, kurumsal ve insani görev ve sorumluluğumuzun gereği olarak, önce yazılı bir açıklama ile kamuoyu bilgilendirilmiş ve aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 'suç duyurusu' yapılmıştır."

Reklam
Reklam

Dolmabahçe görüşmesi

Feyzioğlu, Cumartesi günü İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmişti.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Feyzioğlu, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili yeniden yargılamalara dair formül arayışı konusunda Erdoğan'ın olumlu yaklaştığı kanaati edindiğini söyledi.

Feyzioğlu, "Sayın Başbakan, Japonya'dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır. Bakanlıkla ortak çalışmaya pazartesiden itibaren başlayacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan ise dün Japonya'ya hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada yeniden yargılanmalara olumlu baktıklarını söyledi ve 'yeniden yargılanma noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok' yorumunu yaptı.

Erdoğan şöyle konuştu:

"Metin Bey ile yaptığımız görüşme gerçekten olumlu bir görüşme olarak sürdü. Ve kendileri taleplerini bize ilettikleri gibi hükümetimizin özellikle 3. Döneme kadar yaptıkları bu çalışmadan memnuniyetlerini bir vatandaş olarak özellikle ifade ettiler. Talepler noktasında Ergenekon ve Balyoz bunlarla ilgili kanaatlerini ifade ettikten sonra dedik ki 'biz bununla ilgili konuya zaten yeniden yargılanma konusuna olumlu bakıyoruz. Ve bu konuyla ilgili arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar. Ve bu çalışmalar da bitmek üzere."

Reklam
Reklam

"Ben tekrar Adalet Bakanıma da kendi yanında da söyledim. Ve kendileriyle de irtibatlı olacaklar. Bunları değerlendirecekler, konuşacaklar. Ve yeniden yargılanma noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok. Yeter ki yasal altyapısı oluşturulsun."

"Hele hele muhalefetin de bu noktadaki katkısı olur ve ya olmaz. Önemli değil. Olursa bunu Anayasal düzenlemeye kadar taşırız. Olmazsa yasal düzenleme olarak elimizden geleni yasalar çerçevesinde ne yapılabilecekse bunları yapmaya gayret ederiz' dedik."

Yalçın Akdoğan'ın yazısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, 25 Aralık'ta Star Gazetesi'ndeki köşe yazısında "Türk ordusuna kumpas kurulduğunu" belirtmişti.

Akdoğan yazıda şu ifadeleri kullanmıştı:

''Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir. Amaca ulaşmak için her yolu mubah görenlerin nasıl hastalıklı anlayışlar ürettiğini çok iyi bilir.''

Reklam
Reklam

Söz konusu köşe yazısından sonra Balyoz Planı Davası avukatları, hem Genelkurmay Başkanlığı'na, hem de Başbakanlık'a iki ayrı dilekçe ile başvurduğu belirtiliyor.

Dilekçelerde Başbakanlık'tan iddialar konusunda Teftiş Kurulu'nu harekete geçirmesi istenirken, Genelkurmay'a da "Kumpas olduğuna inanıyorsanız, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunun" çağrısı yer aldığı aktarılıyor.

2 Ocak'ta ise Genelkurmay Başkanlığı'nın Ankara'da Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yargılandığı bazı davalarla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Anahtar Kelimeler: