Fezlekelerin kaderini AK Partili vekillerin oyları belirleyecek

Tartışmalar arasında Meclis'e ulaşan 4 eski bakanla ilgili fezlekeler, Genel Kurul'un ilk oturumunda okunacak.

ANKARA (ANKA) - Bakanlarla ilgili süreçte başlamış olacak. Ancak, bakanların kaderini AK Partili milletvekillerinin oyları belirleyecek. Başbakan ve bakanlar hakkında ki fezlekeler Anayasa'nın 100. Maddesine göre işlem göreceği için, bakanlar ile ilgili soruşturma komisyonu kurulsa bile AK Partili vekillerin oylarıyla yüce divanda yargılanmalarının önü kesilecek.

-FEZLEKELER BEKLENDİĞİ GİBİ MECLİS TATİLE GİRDİKTEN SONRA GELDİ-

17 Aralık yolsuzluk operasyon sürecinde eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler beklenildiği gibi Meclis 30 Mart yerel seçimler nedeniyle tatile girdikten sonra geldi. Meclis tatilde olduğu için fezlekelerle ilgili işlem yapılamıyor. Ancak, muhalefet 110 milletvekilinin imzasıyla Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıralabilir. Bu konuda inisiyatif Meclis Başkanı'nda olduğu için bu süreçte olağanüstü toplantı da zor görünüyor.

Reklam
Reklam

4 eski bakanla ilgili fezlekeler Anayasa'nın 100. Maddesine göre işlem göreceğinden, bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kurulsa bile, çoğunluk AK Partide olduğu için yüce divan yolunun açılmasının zor olabileceği belirtiliyor. Bu arada, fezlekelerle ilgili dosyalar, Genel Kurul'da okununcaya kadar parti grupları ve Meclis üyeleri ile paylaşılamayacak. Böylelikle eskibakanlarla ilgili suçlamalar Meclis açılana kadar gruplara ve milletvekillerine verilemeyecek.

-SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK-

Genel Kurul'un ilk oturumunda, 4 eski bakanla ilgili fezlekeler başkanlık sunuşu olarak okunacak. Anayasa'nın ilgili maddesine göre;Başbakan veya Bakanlar hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az onda birinin yani 55 milletvekilinin imzasıylavereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilir. Komisyonunhazırladığı rapor Genel Kurul'da görüşülür ve gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyu arandığı için, söz konusu bakanların yüce divana gitmesi de zor görünüyor. Buna göre; bakanlar hakkında soruşturma komisyonunun kurulma ihtimali yüksek görünürken, yüce divanda yargılanmaları ise zor görünüyor. AK Partili milletvekillerinin de,eski bakanların,yüce divana gönderilmeleri yönünde oy kullanmaları beklenmiyor.

Reklam
Reklam